Vepřová kotleta s tukovým krytím? Podle Jiřího Adamce jde o gurmánský orgasmus
Nadchnout režiséra Jiřího Adamce není zrovna jednoduché, ale Patriku Vágnerovi se to bez problémů podařilo. Šéfkuchař pražského restaurantu Vozovna Stromovka mu připravil vepřovou kotletu s tukovým krytím a kůží spolu s restovanou růžičkovou kapustou. Recept odkoukali i Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal.
Vepřová kotleta s tukovým krytím a kůžičkou s růžičkovou kapustou
4 vepřové kotlety
sůl
pepř
400 g růžičkové kapusty
100 g slaniny
1 cibule
slunečnicový olej
oříšek másla
Postup:
Maso si nakrájíme na vyšší kousky (asi dva centimetry), díky kterým zůstane šťavnaté. Na masu ponecháme jak tukové krytí, tak kůžičku. Kůžičku si prokrojíme, maso osolíme a opepříme.
Připravené maso dáme na rozpálenou pánev s trochou oleje. Nejprve položíme maso na dno pánve na půl minuty až minutu stranou, kde máme tuk a kůži. Ve chvíli, kdy vznikne kůrčička, položíme maso naplocho a opečeme. Maso necháme zatáhnout a následně dáme dopéct do rozehřáté trouby na 200 stupňů na 10 minut.
Růžičkovou kapustu očistíme (zařízneme stonek, odřízneme špinavé listy) a dáme vařit na čtyři minuty do osolené vroucí vody.
Po uvaření kapustu scedíme a necháme okapat. Uvařenou kapustu přepůlíme a orestujeme ji spolu s nakrájenou cibulkou a slaninou na výpeku z kotlety. Můžeme také přidat trochu másla.
Patrik Vágner
Vyučil se na SOU v Ondříčkově ulici v Praze. Vařil například v hotelu Forum, Panorama nebo v hotelu U supa. Dnes šéfuje restauraci Vozovna ve Stromovce, kam původně zatahoval tramvaje. Dnes jde o výletní restauraci. Rád dělá hlavně česká jídla. Pokud má volno, sportuje. Je ženatý.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka