Vepřovou panenku s thajskou kari omáčkou vychválil glosátor Ivo Šmoldas

Jakub Vlasák, který šéfuje kuchyni restaurace Dynamo, se rozhodl připravit vepřovou panenku na thajském kari. Nemusíte se bát, není příliš ostré. Chuťově je ale extrémně bohaté. Potvrdí vám to Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal i vrchní degustátor Ivo Šmoldas.

Vepřová panenka s omáčkou z thajského kari

vepřová panenka
sůl
drcený pepř
1 cibule nebo šalotka
2-3 plátky zázvoru
1 stroužek česneku
citronová tráva
½ červené papriky
2 silné plátky lilku
kari pasta
limetkové listy
kokosové mléko
olej

Postup:

Vepřovou panenku očistíme a necháme ji ve svém tvaru. Ochutíme solí a drceným pepřem a na rozpálené pánvičce necháme maso zatáhnout. Opečeme ze všech stran do zlatohnědé barvy.

Ochutíme solí a drceným pepřem a na rozpálené pánvičce necháme maso zatáhnout

Po zatáhnutí dáme maso dopéct (ideální na gril) do rozehřáté trouby na 140 stupňů po dobu 15 minut.

Cibuli si nakrájíme najemno. Zázvor oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Lilek a papriku nakrájíme na kostičky a rozmačkáme česnek.

Na sporáku si zahřejeme hrnec a na oleji orestujeme zeleninu. Nejprve dáme cibuli, česnek a zázvor, které necháme zesklovatět. Poté přidáme papriku a lilek. Po chvíli pak citronovou trávu, kari pastu a limetkové listy, přičemž vše dobře promícháme.

Přilijeme kokosové mléko a provaříme. Posléze vyndáme citronovou trávu a limetkové lístky. Zbytek rozmixujeme tyčovým mixerem.

Pokud chceme mít omáčku jemnou, můžeme ji propasírovat a zbavit větších kousků. Na závěr dochutím solí a pepřem.

Příloha – blanšírované zelenina

mrkev
celer

Jakub Vlasák, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal, Ivo Šmoldas

Zeleninu nakrájíme na velmi jemné proužky. Nakrájet ji můžeme nejen nožem, ale také pomocí mnoha pomocníků (například na mandolíně).

Pokud použijeme nůž, nejprve zeleninu nakrájíme na velmi tenké plátky, které následně nakrájíme na tenké proužky. Nakrájenou zeleninu lehce osmahneme na rozpálené pánvi s trochou másla. Můžeme zastříknout také trochou vývaru, aby se zelenina spařila. Hotová zelenina by měla zůstat křupavá.

Jakub Vlasák

K plotně se poprvé postavil už doma jako malý kluk, když pomáhal mamince. Kuchařem se vyučil v Praze – Hostivaři. Profesní dráhu začínal v pizzerii Borsalino. V kuchyni preferuje čerstvé suroviny a pořádek. Mezi jeho oblíbená jídla patří steaky, ostré pokrmy a miluje mexickou kuchyni. Ve volném čase se věnuje rodině, hlavně svému synovi.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka