Vepřový bůček s kořením pěti vůní ochutnal herec Miroslav Šimůnek

Recept na typický český bůček s asijským šmrncem nás naučil šéfkuchař Ondřej Soukup z podniku Atelieru Red and Wine v Praze na Smíchově, který je zařazen i do letošního ročníku gastronomického průvodce Michelin. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si k ochutnání přizvali i herce a prince z pohádky Z pekla štěstí Miroslava Šimůnka.

Glazovaný vepřový bůček s kořením pěti vůní a se šťouchanými brambory s medvědím česnekem:

Ingredience
  • libovější vepřový bůček s kůží
  • kečup manis
  • sladká sojová omáčka Kikkoman
  • voda
  • koření pěti vůní
  • med
  • chilli
  • citronová tráva
  • šalotka
  • zázvor
  • máslo

Postup:

1. Na bůčku si nakrojíme kůži (například na čtverečky). Maso zlehka nasolíme a malinko opepříme.

2. Na sporáku necháme nasucho rozpálit kastrol. Přilijeme olej. Do rozpáleného oleje dáme maso (kůží dolů), které se nám musí z obou stran zatáhnout. Maso kůží dolů nám lépe pustí tuk.


Dobrá rada: Do studeného hrnce nedáváme nikdy olej, protože se nám začne hned přepalovat. Vždy rozpálíme hrnec na sucho a pak vlijeme olej. Totéž platí o máslu nebo jiném tuku.

3. Zatažené maso vložíme do pekáče. Mezitím si v kastrolu po mase osmahneme na výpeku nasekanou šalotku, zázvor, chilli, citronovou trávu a česnek. Vše orestujeme. Na závěr restování přidáme koření pěti vůní. Přilijeme vodu, sojovou omáčku, kečup manis, přidáme med a necháme provařit.

4. Takto připravenou omáčkou zalijeme maso v pekáčku a dáme péct do rozpálené trouby až na 12 hodin na 90 °C nebo na 2,5 hodiny při 170 °C. V průběhu pečení můžeme maso polévat výpekem. Není to však nutné!

Bůček polijeme

5. Po upečení maso vyndáme a šťávu přecedíme přes jemné plátýnko. Omáčku ještě ohřejeme, přidáme máslo – a pokud máme – i demi-glas. Vše svaříme. Získáme tak omáčku na glazování.

6. Upečené maso nakrájíme na plátky a na rozpálené pánvičce maso opečeme. V průběhu opékání maso glazujeme připravenou omáčkou.

7. Do zbylé omáčky přidáme trochu másla a vše tyčovým mixerem rozmixujeme. Omáčkou pak poléváme při podávání maso.

Přefiltrujeme výpek

Štouchané brambory s medvědím česnekem:

medvědí česnek
brambory
máslo
šalotka nebo cibule

Postup:

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a v kastrolu uvaříme v osolené vodě. Po uvaření brambory scedíme.

Šťouchané brambory s medvědím česnekem

2. Šalotku nebo cibuli si nakrájíme najemno. Rozpálíme si rendlík, do kterého necháme rozpustit máslo. Přidáme nakrájenou šalotku nebo cibuli a zlehka zpěníme.

3. Uvařené brambory v hrnci rozšťoucháme, přidáme zpěněnou cibulku a dle chuti osolíme a opepříme. Na závěr přidáme nakrájený medvědí česnek a vše dobře promícháme.

Ondřej Soukup

Vyučil se ve Vlašimi a pak prošel vyhlášenými pražskými restauracemi. Střídal prý samé zajímavé a různorodé podniky a nemůže říct, že bych se od někoho naučil méně nebo více, pokaždé to byla velká zkušenost. Má rád českou kuchyni, ale chutnalo mu třeba i v Itálii nebo Chorvatsku, kde si dopřával čerstvé ryby a ocenil jednoduchou kuchyni. Dnes šéfuje kuchyni v restauraci Atelier Red and Wine. Plánuje za jejími okny pěstovat na dvoře i bylinky a zeleninu. Dělá vše proto, aby získal i nějakou známku v průvodci Michelin.

Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal a Ondřej Soukup

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.