Vyzkoušejte bramborový krém. S restovanými houbami a chilli zachutnal Petru Lesákovi

Jak uvařit bramborový krém s houbami a chilli, vysvětlil šéfkuchař Radek Hasman v nově otevřené pražské restauraci Elements. V moderní kuchyni je výhled nejen do sálu, ale také na Vltavu, o čemž se přesvědčil i moderátor Petr Lesák, který dorazil na ochutnávku.

Bramborový krém

500 g brambor
70 g cibule
40 ml olivového oleje
700 ml vývaru (nebo vody)
150 g pórku
5 g čerstvého tymiánu
1 g soli
0,5 g pepře
100 ml smetany
50 g másla

Postup:

V hrnci si na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, pórek a drhnutý tymián. Nesmíme nechat zeleninu ztmavnout, vše by mělo být jen dosklovata. Polévka musí být ve výsledku světlá.

Po orestování se přidají brambory nakrájené na větší kostky a opět restujeme. Díky přítomnosti škrobu začnou brambory karamelizovat a hnědnout na povrchu. Až se tak stane, zalijeme je vývarem (nebo vodou)

Po orestování se přidají brambory nakrájené na větší kostky a opět restujeme. Díky přítomnosti škrobu začnou brambory karamelizovat a hnědnout na povrchu. Až se tak stane, zalijeme je vývarem (nebo vodou) způsobem, aby byly jen ponořené.

Pak hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme téměř doměkka. Před dovařením přilijeme do polévky smetanu, osolíme a opepříme. Necháme dojít, aby brambory změkly.

Polévku přelijeme do stolního mixéru a rozmixujeme dohladka. Můžeme při přelévání zpět do hrnce i přecedit.

Pro zjemnění lze na samotný závěr přidat oříšek másla, který polévku lehce zahustí a chuťově doladí.

Následně už jen připravíme vložku do polévky.

Restované houby s chilli

150 g čerstvých nebo mražených hub
3 g česneku
0,5 g chilli
1 snítka tymiánu

Patrik Rozehnal, Radek Hasman, Naďa Konvalinková, Petr Lesák

Postup:

Na pánvičce si na troše oleje orestujeme pokrájený česnek na plátky a chilli. S chilli musíme nakládat opatrně, polévka nesmí pálit, jen se díky chilli má stát pikantnější. Česnek restujeme dozlatova, díky čemuž bude pro náš žaludek stravitelnější.

Poté přidáme na pánvičku polovinu hub nakrájených na kostičky. Restujeme dozlatova. Musí pustit co nejvíce chuti a vůně. Orestované houby přidáme do polévky. Přidáme i tymián a můžeme dochutit solí a pepřem.

Druhou polovinu hub restujeme v celku (velké plátky hub) na oleji a troše česneku, při servírování vkládáme na střed polévky.

Radek Hasman

Rád pracuje s týmem lidí, kteří umí v kuchyni vytvořit pohodu. Nadšeně experimentuje s novými pokrmy. Své zkušenosti sbíral na mnoha stážích v cizině. Školil se i v michelinských restauracích v Itálii. Dnes šéfuje kuchyni restaurace Elements v pražském hotelu Prezident. O jídle dokáže mluvit s láskou dlouhé hodiny. Ve volném čase se odreaguje například na střelnici.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.