Vyzkoušejte bramborový krém. S restovanými houbami a chilli zachutnal Petru Lesákovi

Bramborový krém podle Radka Hasmana - Foto: Martin Čuřík

Bramborový krém podle Radka HasmanaFoto: Martin Čuřík

Jak uvařit bramborový krém s houbami a chilli, vysvětlil šéfkuchař Radek Hasman v nově otevřené pražské restauraci Elements. V moderní kuchyni je výhled nejen do sálu, ale také na Vltavu, o čemž se přesvědčil i moderátor Petr Lesák, který dorazil na ochutnávku.

Bramborový krém  

500 g brambor
70 g cibule
40 ml olivového oleje
700 ml vývaru (nebo vody)
150 g pórku
5 g čerstvého tymiánu
1 g soli
0,5 g pepře
100 ml smetany
50 g másla 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Po orestování se přidají brambory nakrájené na větší kostky a opět restujeme. Díky přítomnosti škrobu začnou brambory karamelizovat a hnědnout na povrchu. Až se tak stane, zalijeme je vývarem (nebo vodou) - Foto: Martin Čuřík

Po orestování se přidají brambory nakrájené na větší kostky a opět restujeme. Díky přítomnosti škrobu začnou brambory karamelizovat a hnědnout na povrchu. Až se tak stane, zalijeme je vývarem (nebo vodou)Foto: Martin Čuřík

V hrnci si na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, pórek a drhnutý tymián. Nesmíme nechat zeleninu ztmavnout, vše by mělo být jen dosklovata. Polévka musí být ve výsledku světlá. 

Po orestování se přidají brambory nakrájené na větší kostky a opět restujeme. Díky přítomnosti škrobu začnou brambory karamelizovat a hnědnout na povrchu. Až se tak stane, zalijeme je vývarem (nebo vodou) způsobem, aby byly jen ponořené. 

Pak hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme téměř doměkka. Před dovařením přilijeme do polévky smetanu, osolíme a opepříme. Necháme dojít, aby brambory změkly. 

Polévku přelijeme do stolního mixéru a rozmixujeme dohladka. Můžeme při přelévání zpět do hrnce i přecedit. 

Pro zjemnění lze na samotný závěr přidat oříšek másla, který polévku lehce zahustí a chuťově doladí. 

Následně už jen připravíme vložku do polévky. 

Restované houby s chilli 

Patrik Rozehnal, Radek Hasman, Naďa Konvalinková, Petr Lesák - Foto: Martin Čuřík

Patrik Rozehnal, Radek Hasman, Naďa Konvalinková, Petr LesákFoto: Martin Čuřík

150 g čerstvých nebo mražených hub
3 g česneku
0,5 g chilli
1 snítka tymiánu 

Postup: 

Na pánvičce si na troše oleje orestujeme pokrájený česnek na plátky a chilli. S chilli musíme nakládat opatrně, polévka nesmí pálit, jen se díky chilli má stát pikantnější. Česnek restujeme dozlatova, díky čemuž bude pro náš žaludek stravitelnější. 

Poté přidáme na pánvičku polovinu hub nakrájených na kostičky. Restujeme dozlatova. Musí pustit co nejvíce chuti a vůně. Orestované houby přidáme do polévky. Přidáme i tymián a můžeme dochutit solí a pepřem. 

Druhou polovinu hub restujeme v celku (velké plátky hub) na oleji a troše česneku, při servírování vkládáme na střed polévky. 

Radek Hasman 

Rád pracuje s týmem lidí, kteří umí v kuchyni vytvořit pohodu. Nadšeně experimentuje s novými pokrmy. Své zkušenosti sbíral na mnoha stážích v cizině. Školil se i v michelinských restauracích v Itálii. Dnes šéfuje kuchyni restaurace Elements v pražském hotelu Prezident. O jídle dokáže mluvit s láskou dlouhé hodiny. Ve volném čase se odreaguje například na střelnici. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Stav vozovky: náledí, D0 Rudná 3,7
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Příbram
  Srážky: sněžení, D1-68,6

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace