Vyzkoušejte italskou lahůdku. Třípatrový dezert z listového těsta nadchl Otu Jiráka

Dezert z karamelizovaného listového těsta od Daniela Bukowského - Foto: Martin Čuřík

Dezert z karamelizovaného listového těsta od Daniela BukowskéhoFoto: Martin Čuřík

Jestli máte rádi sladké, zbystřete. Jak se připravují plátky karamelizovaného listového těsta, totiž zjistili v restauraci Il Toscana v NH Prague Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal. Šéfkuchař Daniel Bukowski podává italskou dobrotu s tvarohovo-kávovým krémem a lesním ovocem. Dezertu podlehl i herec Ota Jirák.

Plátky karamelizovaného listového těsta 

200 g listového těsta
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Těsto přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 stupních asi 13 minut - Foto: Martin Čuřík

Těsto přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 stupních asi 13 minutFoto: Martin Čuřík

Listové těsto vyválíme do tenka, ale nemoučíme. Místo mouky použijeme moučkový cukr, kterým těsto podsypeme, ale i poprášíme seshora. 

Poté vidličkou bohatě propícháme těsto (profesionálové používají tzv. cukrářského ježka). Do dírek rukou vmeteme hlazením těsta moučkový cukr a pořádně zaválíme válečkem. 

Těsto otočíme, proces opakujeme. Pak těsto nakrájíme na větší čtverce (8x8 cm) nebo obdélníčky a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 stupních asi 13 minut. 

Těsto se díky cukru a válení při pečení nezvedne, ale naopak zkaramelizuje. Upečeme si vlastně křupavé sušenky z listového těsta. Upečené čtverečky pak prokládáme krémem a ovocem. 

Tvarohovo-kávový krém 

Daniel Bukowski, Naďa Konvalinková, Ota Jirák, Patrik Rozehnal - Foto: Martin Čuřík

Daniel Bukowski, Naďa Konvalinková, Ota Jirák, Patrik RozehnalFoto: Martin Čuřík

125 g mascarpone nebo tučného tvarohu
100 g smetany ke šlehání
40 g moučkového cukru
2 žloutky
1 malý hrneček silné kávy
čerstvé lesní ovoce na ozdobu
sušené ovoce a ořechy na ozdobu 

Postup: 

Smícháme smetanu s mascarpone, moučkovým cukrem, kávou a žloutky. Směs promícháme, přecedíme přes jemné sítko a dáme do sifonové láhve. Pokud nemáme doma sifonovou láhve, vyšleháme šlehačem v míse. 

Daniel Bukowski 

Vyučil se v Šilheřovicích na Hlučínsku. Nejvíc na své práci miluje pestrost a rád se nechá překvapovat – nápady svých kolegů, novinkami ve svém oboru i při pozvání do restaurace. Je zvyklý připravovat obědy pro více než 700 hostů. Šéfujte totiž hotelové kuchyni hotelu NH Prague City v Praze na Smíchově. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Srážky: přeháňky, II/277 Mohelnice nad Jizerou
  Srážky: přeháňky, D4-34,5
  Srážky: sněžení, D1-16,6

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace