Zaujměte své hosty vepřovou panenkou v sekané. Neodolal jí ani Jaromír Meduna

Pečená vepřová panenka v sekané Radka Davida - Foto: Martin Čuřík

Pečená vepřová panenka v sekané Radka DavidaFoto: Martin Čuřík

V nově otevřeném The Bistro v Praze vysvětlil šéfkuchař Radek David, jak péct vepřovou panenku ukrytou v sekané. Doplnil ji květák v několika podobách, což ocenil i herec a český hlas detektiva Hercula Poirota Jaromír Meduna.

Pečená vepřová panenka v sekané 

800 g vepřové panenky
2 g soli
1 g černého pepře
20 g slunečnicového oleje
1 vejce
100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
snítky petrželky 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Vepřovou panenku odblaníme, seřízneme do válečku a váleček osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran na rostlinném oleji - Foto: Martin Čuřík

Vepřovou panenku odblaníme, seřízneme do válečku a váleček osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran na rostlinném olejiFoto: Martin Čuřík

Vepřovou panenku odblaníme, seřízneme do válečku a váleček osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran na rostlinném oleji. 

Zbytky masa osolíme, opepříme a rozmixujeme v robotu v nádobě s nožovým sekáčkem. Přidáme vejce, přilijeme smetanu a znovu promixujeme. Nakonec do sekané vmícháme nasekanou čerstvou petrželku. 

Na potravinovou fólii rozetřeme rozmixovanou masovou fáš, do středu dáme opečenou panenku a zabalíme. 

Pečeme při 120 stupních cca 20 minut na plechu vytřeným olejem. Pokud máte teploměr, kontrolujte teplotu ve středu sekané, měla by být 65 stupňů. Na dalších 10 minut sekanou vybalíme z fólie a necháme dopéct na barvu. 

Pyré z pečeného květáku 

Jaromír Meduna, Naďa Konvalinková, Radek David, Patrik Rozehnal - Foto: Martin Čuřík

Jaromír Meduna, Naďa Konvalinková, Radek David, Patrik RozehnalFoto: Martin Čuřík

130 g másla
500 g květáku
250 ml smetany je šlehání (33 % tuku)
sůl 

Postup: 

V hrnci na másle pomalu restujeme dozlatova květák nakrájený na plátky. Květák postupně ztrácí vodu a cukr v něm obsažený karamelizuje. Tím získá budoucí pyré nezaměnitelnou chuť. 

Po zarestování přilijeme smetanu, krátce povaříme, osolíme a rozmixujeme dohladka. Nakonec pyré propasírujeme přes jemný cedník. 

Obalovaný květák 

Květák smažíme dozlatova - Foto: Martin Čuřík

Květák smažíme dozlatovaFoto: Martin Čuřík

300 g květáku
sůl
hladká mouka na obalení
2 vejce
strouhanka na obalení (nejlépe Panko strouhanka)
olej na smažení 

Postup: 

Květák rozebereme na menší růžičky, uvaříme v osolené vodě do poloměkka a zchladíme. 

Následně ho osušíme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance. Smažíme dozlatova. 

Salátový květák 

košťál z květáku
sůl
pér kapek olivového oleje
šťáva z poloviny citronu 

Postup: 

Kořen květáku oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. 

Potom plátky osolte, pokapejte citrónovou šťávou, přidejte pár kapek olivového oleje a nechte odpočinout. Podávejte jako ozdobu. 

Hořčicová omáčka 

Květák na mnoho způsobů - Foto: Martin Čuřík

Květák na mnoho způsobůFoto: Martin Čuřík

100 g glazé s kostí (svařený vývar)
20 g celozrnné hořčice 

Postup: 

Glazé z kostí (lze i koupit) svařte společně s celozrnnou hořčicí. Až se směs trochu zredukuje, získáte silnou omáčku k podávané sekané. 

Petrželkový olej 

300 g olivového oleje
100 g čerstvé petrželky 

Postup: 

Olej ohřejte na 90 stupňů, přidejte nasekanou petrželku. Pak směs rozmixujte ponorným mixérem a přeceďte přes jemný cedník. 

Lze uchovávat v lednici a používat v malém množství na dozdobení a dochucení nejen mas, ale i polévek nebo salátů. 

Radek David 

Vaření je pro něj vášní. V současné době vede tři podniky v Česku – pražský restaurant La Veranda, restauraci Babiččina zahrada v Průhonicích a The Bistro v centru Prahy. Kromě toho dohlíží na fungování a kuchyni několika restaurací na Ukrajině. Stále mu ale zbývá čas na studijní cesty do zahraničí a také na rodinu. Jeho manželka Zdeňka například skvěle peče a fotí manželovy výtvory. Jsou sehraný pár. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Od 18.6.2018 20:05 do 22:05; na silnici 32713 u obce Krakovany okres Kolín , délka 1.7km; komunikace dočasně uzavřena; cyklisté na vozovce; pád cyklisty se zraněním. Na místě ZZS, PČR a vrtulník LZS.
  D11, mezi km 40.8 a 41.6, ve směru Hradec Králové, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 18.06.2018 19:30 Do 19.06.2018 06:00, údržba povrchové kanalizace, zdroj: ŘSD
  Od 18.6.2018 19:00 do 21:05; v ulici Jiráskova v obci Benešov; nehoda; BUS + OA, bez zranění.

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas