Zázračný dezert. Krupicová kaše s karamelizovanými banány nadchla Davida Deyla

Krupicová kaše Petra Kunce - Foto: Martin Čuřík

Krupicová kaše Petra KunceFoto: Martin Čuřík

Pochoutky na talíři byly zkouškou odvahy Nadi Konvalinkové. Celých 60 let totiž nevzala do úst krupicovou kaši, kterou jí nutili jíst ve škole. Šéfkuchař pražské restaurace Salabka Petr Kunc se ale rozhodl trauma z dětství rozbít. A povedlo se mu to. Tradiční jídlo v moderním pojetí nadchlo kromě Nadi i zpěváka Davida Deyla.

Krupicová kaše 

500 ml mléka
55 g cukru krystal
55 g krupice
3 g mleté skořice
trochu mletého badyánu 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Poté cukr buď nechte zkaramelizovat na malé vrstvě másla na rozehřáté pánvičce, nebo bez másla opalte cukrářskou pistolí - Foto: Martin Čuřík

Poté cukr buď nechte zkaramelizovat na malé vrstvě másla na rozehřáté pánvičce, nebo bez másla opalte cukrářskou pistolíFoto: Martin Čuřík

Uvařte krupicovou kaši s cukrem a skořicí. Dejte ji do mixéru, rozmixujte do hladka a přeceďte. Naplňte kaši do litrové sifonové lahve, do které vložte dvě bombičky. 

Karamelizovaný banán  

1 banán
50 g třtinový cukr
50 g másla 

Postup: 

Nakrájejte oloupaný banán na malé špalíčky, které ještě překrojte podélně. Stranu řezu otiskněte ve vrstvě třtinového cukru. 

Poté cukr buď nechte zkaramelizovat na malé vrstvě másla na rozehřáté pánvičce, nebo bez másla opalte cukrářskou pistolí. 

Levandulový gel  

hrst levandulových kvítků
100 g cukru
15 g cherry octa 

Postup: 

Cukr svařte s vodou a levandulovými kvítky na konzistenci sirupu cukru. Pak přeceďte a dál svařte na konzistenci gelu. 

Prach z bílé čokolády  

Finální servírování - Foto: Martin Čuřík

Finální servírováníFoto: Martin Čuřík

120 g bílé čokolády
80 g maltrodextrinu 

Postup: 

Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Za stálého míchání metlou postupně vmíchejte maltodextrin, až se vytvoří sypká textura. 

Čokoládová zemina 

100 g másla (pokojové teploty)
90 g moučkového cukru
1 g soli
100 g hladké mouky
40 g kakaa 

Postup: 

Suché ingredience rozmixujte. Přidejte máslo a promíchejte. Směs rozprostřete na silikonovou pečící podložku a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 minut. Následně ji rozdrťte v mixeru (podobně jako třeba máslové sušenky). Směs slouží jako zdobící posypka. 

Jahodová pěna 

Hostem pořadu byl zpěvák David Deyl - Foto: Martin Čuřík

Hostem pořadu byl zpěvák David DeylFoto: Martin Čuřík

300 g jahod (mražené)
33 g cukru krystal
½ citrónu
1 plátek želatiny
1 bílek 

Postup: 

Jahody svařte s cukrem a dobře rozmixujte. Přidejte želatinu a nechte rozpustit. Ochuťte citrónovou šťávou, sceďte a nechte vychladit. 

Do vychladlé směsi přimíchejte bílky. Naplňte do litrové sifonové lahve a naplňte dvěma bombičkami. 

Petr Kunc 

Šéfkuchař restaurace Salabka Petr Kunc - Foto: Martin Čuřík

Šéfkuchař restaurace Salabka Petr KuncFoto: Martin Čuřík

Nasbíral většinu svých zkušeností prací ve Spojeném království po boku michelinových šéfkuchařů jako Albert Roux, Tom Aikens, Giorgio Locatelli. 

Působil také jako soukromý kuchař pro Londýnskou VIP Cateringovou společnost Rhubarb, kde vařil pro VIP klienty na akcích jako Wimbledon, Royal Ascot, Olympijské Hry 2012. Připravoval soukromé večeře pro Buckinghamský palác. 

Po sedmi letech v Anglii našel cestu zpět domů do České republiky (2013). Nejprve převzal kuchyni v pražské restauraci V Zátiší, o rok později přijal nabídku pražské restaurace SOHO. Od května 2016 se plně soustředí na svoje angažmá v restauraci Salabka v pražské Troji. 

Petr je ženatý s Gabrielou Kunc Lacherovou, která pracuje po jeho boku jako Generální Manažer Restaurace. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  D1, mezi km 26.2 a 27.1, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 21.10.2017 19:30 Do 22.10.2017 05:00, údržba a opravy vozovek AB, zdroj: ŘSD
  Od 21.10.2017 08:40 do 10:40; na silnici 201 v obci Bratronice okres Kladno; nehoda; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 2 x OA se zraněním. Na místě ZZS a PČR.
  Od 21.10.2017 08:10 do 09:15; na silnici 3 u obce Smilkov okres Benešov; směr Miličín; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; neprůjezdný pravý jízdní pruh; pro poruchu odstavené OA, na místě PČR

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace