Zázračný dezert. Krupicová kaše s karamelizovanými banány nadchla Davida Deyla
Pochoutky na talíři byly zkouškou odvahy Nadi Konvalinkové. Celých 60 let totiž nevzala do úst krupicovou kaši, kterou jí nutili jíst ve škole. Šéfkuchař pražské restaurace Salabka Petr Kunc se ale rozhodl trauma z dětství rozbít. A povedlo se mu to. Tradiční jídlo v moderním pojetí nadchlo kromě Nadi i zpěváka Davida Deyla.
Krupicová kaše
500 ml mléka
55 g cukru krystal
55 g krupice
3 g mleté skořice
trochu mletého badyánu
Postup:
Uvařte krupicovou kaši s cukrem a skořicí. Dejte ji do mixéru, rozmixujte do hladka a přeceďte. Naplňte kaši do litrové sifonové lahve, do které vložte dvě bombičky.
Karamelizovaný banán
1 banán
50 g třtinový cukr
50 g másla
Postup:
Nakrájejte oloupaný banán na malé špalíčky, které ještě překrojte podélně. Stranu řezu otiskněte ve vrstvě třtinového cukru.
Poté cukr buď nechte zkaramelizovat na malé vrstvě másla na rozehřáté pánvičce, nebo bez másla opalte cukrářskou pistolí.
Levandulový gel
hrst levandulových kvítků
100 g cukru
15 g cherry octa
Postup:
Cukr svařte s vodou a levandulovými kvítky na konzistenci sirupu cukru. Pak přeceďte a dál svařte na konzistenci gelu.
Prach z bílé čokolády
120 g bílé čokolády
80 g maltrodextrinu
Postup:
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Za stálého míchání metlou postupně vmíchejte maltodextrin, až se vytvoří sypká textura.
Čokoládová zemina
100 g másla (pokojové teploty)
90 g moučkového cukru
1 g soli
100 g hladké mouky
40 g kakaa
Postup:
Suché ingredience rozmixujte. Přidejte máslo a promíchejte. Směs rozprostřete na silikonovou pečící podložku a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 minut. Následně ji rozdrťte v mixeru (podobně jako třeba máslové sušenky). Směs slouží jako zdobící posypka.
Jahodová pěna
300 g jahod (mražené)
33 g cukru krystal
½ citrónu
1 plátek želatiny
1 bílek
Postup:
Jahody svařte s cukrem a dobře rozmixujte. Přidejte želatinu a nechte rozpustit. Ochuťte citrónovou šťávou, sceďte a nechte vychladit.
Do vychladlé směsi přimíchejte bílky. Naplňte do litrové sifonové lahve a naplňte dvěma bombičkami.
Petr Kunc
Nasbíral většinu svých zkušeností prací ve Spojeném království po boku michelinových šéfkuchařů jako Albert Roux, Tom Aikens, Giorgio Locatelli.
Působil také jako soukromý kuchař pro Londýnskou VIP Cateringovou společnost Rhubarb, kde vařil pro VIP klienty na akcích jako Wimbledon, Royal Ascot, Olympijské Hry 2012. Připravoval soukromé večeře pro Buckinghamský palác.
Po sedmi letech v Anglii našel cestu zpět domů do České republiky (2013). Nejprve převzal kuchyni v pražské restauraci V Zátiší, o rok později přijal nabídku pražské restaurace SOHO. Od května 2016 se plně soustředí na svoje angažmá v restauraci Salabka v pražské Troji.
Petr je ženatý s Gabrielou Kunc Lacherovou, která pracuje po jeho boku jako Generální Manažer Restaurace.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.