Zázvorovo-sýrový koláč od Ivety Fabešové

Cukrářka Iveta Fabešová upekla Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi zázvorovo-sýrový koláč. Krok za krokem jim také vysvětlila jeho přípravu. Výborný dezert přišel ochutnat i herec Marcel Vašinka.

Zázvorovo-sýrový koláč

Na těsto:

Ingredience
  • špetka zázvoru, 250 g mletých světlých sušenek, 150 g másla

Postup:

Rozmixované sušenky tvoří základ těsta. K nim přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. Vzniklé těsto bude připomínat vlhkou drobenku.

Do koláčové formy vložíme pečící papír a nalejeme připravené těsto, které vytlačíme i do stran, aby následně šlo doplnit náplní.

Připravený základ koláče dáme odležet do lednice a připravíme si náplň.

Vytvarujeme ve formě prohlubeň

Na náplň: 

Ingredience
  • 425 g termizovaného sýru (ideálně Philadelphia), 90 g medu, 2 vajíčka, 90 g moučkového cukru, mletý práškový zázvor

Postup:

Sýr rozšleháme, přidáme vajíčka, cukr, med a zázvor. Hmotu vlijeme do vychlazeného korpusu a dáme péct. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 160 stupňů asi hodinu. Upečený koláč poznáme podle toho, že se náplň začne zvedat. Po upečení necháme odležet ještě asi dvě hodiny v lednici.

Iveta Fabešová

Mladá a šikovná cukrářka si splnila svůj sen a po úspěchu v televizní soutěži Na nože si otevřela vlastní sladký ráj s názvem IF café v pražské Belgické ulici. Kromě toho, že ráda peče, také ráda zpívá. V podstatě pořád - ať už doma nebo v autě.

Miluje máslový croissant nebo hruškový koláč s karamelovým krémem, ale také vanilkovou zmrzlinu nebo mísu plnou makronek. Nemá rychlovarnou konvici, mikrovlnou troubu, myčku ani televizi.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka