Zelňačku z uzených žebírek od šéfkuchaře Jana Prchlíka ochutnal fotograf Robert Vano

Do restaurace Špejchar v Praze-Horních Počernicích jsme pozvali na zelňačku z uzených žebírek fotografa Roberta Vana. K jídlu má blízko. Napsal a nafotil vlastní kuchařku. Polévku nám uvařil a naučil zdejší šéfkuchař Jan Prchlík.

Zelňačka z uzených žebírek:

Ingredience
  • 250 g kysaného zelí
  • vývar z uzených žeber
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • slunečnicový olej
  • cibule
  • smetana ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • jíška
  • houby (lišky)
  • petrželka

Postup:

1. Z uzených žebírek si připravíme vývar, který nezapomeneme přisolit. Maso ve vodě vaříme asi půl hodiny.

2. Kysané zelí si překrájíme, aby v polévce nebyly velké kousky. Šťávu ale nevyléváme! Do hrnce nalijeme slunečnicový olej a necháme předehřát. Cibuli nakrájíme najemno. Nasypeme do hrnce a necháme zpěnit dorůžova. Poté zaprášíme červenou paprikou a promícháme. Ihned zalijeme připraveným vývarem.

3. Přidáme kysané zelí i se šťávou. Provaříme až do změknutí zelí - přibližně 15 minut.

Lišky, brambory a maso ze žebírek

4. Nakonec zahustíme jíškou (ze sádla a mouky). S množstvím jíšky pracujeme opatrně, jinak bude polévka příliš hustá. Obvykle stačí maximálně dvě polévkové lžíce jíšky. Provaříme přibližně 15 minut.

Jan Prchlík přilévá vývar

5. Na závěr přilijeme smetanu pro zjemnění a opět provaříme. Dochutíme solí a pepřem.

6. Maso z žebírek okrájíme a spolu s nakrájenými uvařenými brambory a nakrájenými houbami orestujeme na pánvičce a polévku tím při podávání ozdobíme. Na závěr posypeme čerstvou petrželkou.

Jan Prchlík

V kuchyni se pohyboval už od malička, od svých 12 let, kdy pomáhal mamince a babičce. Tatínek jeho snaze vyučit se kuchařem moc nepřál, chtěl, aby syn studoval. Vyučil se v Praze-Klánovicích.

Robert Vano a Naďa Konvalinková

První práci získal na Žofíně v Praze, vařil také v restauraci Abalon nebo V Kapslovně. V kuchyni má rád čisto, nesnáší, když za sebou při vaření někdo nechává nepořádek.

Miluje hovězí maso – steak nebo tatarský biftek. Ve volném čase rád chytá kapry a dělá přednášky o kapřích nástrahách. Je zadaný.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.