Žemlové knedlíky s liškovou omáčkou od Petra Chaloupky ochutnala Marie Drahokoupilová

Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková se v hostinci U tunelu setkali s šéfkuchařem Petrem Chaloupkou. Společně připravili žemlové knedlíky se smetanovou liškovou omáčkou. Na ochutnávku dorazila také herečka Marie Drahokoupilová. Stál výsledek za to?

Žemlové knedlíky

Ingredience
  • 10 tvrdých housek
  • 5 vajíček
  • mléko
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • kopřiva
  • hladkolistá petržel

Postup:

Housky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. V další misce našleháme mléko s osolenými žloutky. Přidáme nasekané kopřivy a hladkolistou petržel. Vlijeme na nakrájené housky.

Housky nakrájíme na kostičky, přidíme osolené žloutky, našlehané mléko a další suroviny

Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a vše opatrně promícháme. Poté necháme chvíli odpočinout.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který poté opatrně vmícháme do těsta a ihned tvoříme mokrýma rukama kulaté knedlíky. Takto připravené knedlíky vaříme na páře přibližně 25 minut.

Uvařené knedlíky propícháme vidličkou. Pokud je budeme podávat později, protřepeme je opatrně s trochou oleje nebo másla, protože tak neosliznou.

Lišková omáčka

šalotka nebo cibule
0,5 litru smetany
mléko
lišky
olivový olej

Postup:

Na rozpálené pánvičce zpěníme nasekanou šalotku na másle s kapkou olivového oleje. Díky oleji se nám máslo nepřepálí.

Přidáme čisté a na kousíčky nakrájené lišky. Osolíme, opepříme

Přidáme čisté a na kousíčky nakrájené lišky. Osolíme, opepříme. Přilijeme nenašlehanou smetanu a mléko a provaříme do krému.

Pokud se nám zdá omáčka moc řídká, můžeme zahustit i troškou jíšky z másla, mouky a vývaru.

Petr Chaloupka

Vařit prý začal z donucení, vyučil se na škole U krbu v Praze. Pak si ještě udělal maturitu a složil zkoušku na Vysoké škole ekonomické. Rád připravuje českou odlehčenou kuchyni s využitím moderních technologií. Nezahušťuje moukou, rád udí a připravuje domácí klobásy. Dnes šéfuje kuchyni hostinci U tunelu v Praze 8. O volných chvílích jezdí na chatu, sportuje a začal sbírat veterány.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka