Znojemskou pivní plec s lokšemi ochutnala i herečka Alena Antalová

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal zavítali do hostince U tunelu v Praze-Karlíně. Kuchyni tam šéfuje Petr Chaloupka a naučil nás připravovat znojemskou vepřovou plec na pivu s opékanými lokšemi. Ochutnala i herečka Alena Antalová.

Znojemská pivní plec:

Ingredience
  • cibule
  • kořenová zelenina
  • divoké koření
  • tymián
  • plnotučná hořčice
  • zavařené okurky
  • lák z okurek
  • 0,33 l piva – ležák 12°
  • loupaná plec

Postup:

1. Kořenovou zeleninu si očistíme a nakrájíme spolu s cibulí na kousky. Nasypeme do kastrolu, přidáme divoké koření, tymián a plnotučnou hořčici. Zarestujeme na oleji.

Zeleninový základ pod maso

2. Odleželé maso si nakrájíme na kostky nebo nudličky. Velikost záleží na naší chuti. Pro přípravu není vhodné příliš čerstvé maso. Maso pak přidáme do zeleninového orestovaného základu a necháme ho tzv. zatáhnout.

3. Postupně přiléváme zeleninový vývar a pivo (kvasnice v pivu nám urychlí vaření masa). Osolíme, opepříme a dále restujeme. Pro dobrou chuť výsledného pokrmu je dobré restovat pomalu půl hodiny až hodinu. Důležité je, aby základ získal pěknou hnědou barvu.

Vepřová plec na zeleninovém základu

4. Po zarestování podlijeme maso vývarem (zhruba do půlky masa), kastrol přikryjeme poklicí a dáme dusit do rozehřáté trouby na 120 °C po dobu 120 minut.

5. Až máme maso hotové, tak je vyndáme ze základu. Ze základu vyndáme kuličky koření a tyčovým mixerem základ rozmixujeme. Získáme tak chutnou omáčku k masu. Pokud máme v základu dostatek zeleniny, nemusíme přidávat mouku.

6. A nakonec přidáme nakrájené zavařené okurky a lák z okurek.

Vyválené lokše

Opékané lokše:

Ingredience
  • vařený brambor
  • hrubá mouka
  • sůl
  • sádlo

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a nastrouháme. Přidáme hrubou mouku, trochu sádla a osolíme. Vše vypracujeme do těsta.

2. Těsto vyválíme na tenké placky, které opékáme na sucho na tálech u kamen nebo na rozpálené pánvičce (nejlepší je litinová pánvička).

Lokš na tálu kamen

3. Hotovou placku poznáme podle toho, že nám zhnědne a ztvrdne. Opečenou placku potřeme trochou uzeného masa a dáme do ošatky.

4. Podáváme jako přílohu. Lokše můžeme podávat také s mákem nebo povidly.

Co je lokš?

Lokš

Lokše se vyrábějí z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou a solí. Vypracuje se těsto a rozválí na co nejtenčí placky, které se pečou nasucho na rozpálené plotně. Na Slovensku je oblíbenější slaná varianta, kdy se hotové placky mažou sádlem (nejlépe husím) a přikusují k polévce, případně plní kysaným zelím či mletým masem. Husími lokšemi je proslulý zejména Slovenský Grob.

Hostinec U tunelu

V tomto hostinci se drží hesla: „Nechť tu skončí váš spěch, shon, žízeň a hlad.“ Vaří poctivou českou kuchyni. Přes den najdete na lístku jen 5 jídel. Některá z nich připravují přímo na sporákových kamnech před hosty. Klid na jídlo je pro ně důležitý. Dokonce uvažují, že by u vchodu umístili skříňku na odložení mobilních telefonů. Hostinec U tunelu získal svůj název od karlínského tunelu pro pěší, do kterého můžete vstoupit rovnou vedle podniku.

Petr Chaloupka a znojemská pivní plec s lokšemi

Petr Chaloupka

Vařit prý začal s donucení a vyučil se na škole U krbu v Praze. Pak si ještě udělal maturitu a složil i zkoušku na Vysoké škole ekonomické. Rád připravuje českou odlehčenou kuchyni s využitím moderních technologií. Nezahušťuje moukou, rád udí a připravuje domácí klobásy. Dnes šéfuje kuchyni hostinci U tunelu v Praze 8. Ve volných chvílích jezdí na chatu, sportuje a začal dokonce sbírat veterány.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka