Zuzana Slavíková uvařila středočeskou kulajdu s liškami
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si pozvali k plotně a mikrofonu herečku Zuzanu Slavíkovou. Ta miluje jídlo ve všech podobách a také ráda vaří. Přinesla si recept na zvláštní středočeskou verzi kulajdy své babičky.
Během vaření jste se dozvěděli, jaká jídla vařila Zuzanina babička, jaká jídla má ráda ona. Kam jezdí ráda kvůli jídlu. V příspěvku Markéty Sokolové jste se dozvěděli něco o liškách a v rychlovýslechu leccos o staré české kuchyni.
Kulajda s liškami:
brambory, 2 cibule, pytlík sušených hub - lišek, 4 vejce, trochu kmínu, oříšek másla, kelímek smetany na vaření nebo mléka, hladká mouka na zahuštění, citron a sůl
Postup:
Nakrájíme brambory na kostičky, dáme je vařit. Namočíme sušené lišky (případěně hříbky) do vody. Ty necháme vařit s kmínem a celou cibulí. Když bude vše měkké, zahustíme trochou smetany s mléka a moukou. Necháme projít varem, okyselíme citrónem. Na vedlejší pánvi si umažíme vajíčko na cibulce s máslem. Vznikne tuhá suchá hmota, tím zahustíme polévku. Dochutíme solí, pepřem, případně ještě citrónem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.