Do centra Prahy z Kladna nedojedete

18. květen 2009

V pondělí ráno začala dlouhodobá vlaková výluka na trati Kladno - Praha. Kvůli stavbě tunelu Blanka v Praze na Letné končí všechny už na dejvickém nádraží. Pokud budete cestovat do centra hlavního města, budete muset použít metro nebo vybrané tramvajové linky. Na ně platí jízdenka Českých drah. Situaci na pražském dejvickém nádraží sledoval kolega Pavel Pavlas...

Na dejvickém nádraží a v jeho okolí panoval zmatek už od samého rána. Dělníci uzavřeli původní přechod na metro a tramvaje. Cestující bloudili a hledali správnou cestu. Chodili po kolejích i silnici, kde normálně jezdí auta. Jediný přechod přes stavbu je totiž vzdálený asi kilometr od nádraží.

Lidé také stáli 15 minut u spuštěných závor i když bylo jasné, že vlak nepojede. Pak je samozřejmě začali podcházet. V blízkosti nádraží na hlavní silnici u metra Hradčanská dokonce došlo i ke kolizím chodce a auta. Naštěstí bez vážnějších následků. Vlaky měly zpoždění asi 10 - 15 minut. Na trati Kladno - Praha platí výlukový jízdní řád.

Proč České dráhy zastavily na žádost stavbařů dopravu na této trati, nám vysvětlil mluvčí Metrostavu František Polák: "Stavbaři musí posunout kolej asi o jeden metr, protože stavba tunelového komlexu Blanka probíhá v bezprostřední blízkosti trati".

Staveniště u nádraží Praha - Dejvice

Správa železniční dopravní cesty pak vymění asi 300 pražců, zkontroluje vyhybky a podobně. Výluka je rozdělená do dvou etap. Ta první začala v pondělí 18. května a potrvá do 13. června. To budou vlaky jezdit až na pražské dejvické nádraží.

V neděli 14. června 2009 začne druhá etapa a potrvá do konce července. Vlaky pak budou končit na dočasné zastávce nazvané Gymnazijní. Stát bude nedaleko stanice metra Dejvická.

autor: Ludmila Vondráková a kolektiv redaktorů
Spustit audio