Výluka na trati Kladno - Praha zkomplikuje život tisícům Středočechů

13. květen 2009

Tisíce lidí, kteří dojíždějí z Kladenska a Rakovnicka do centra Prahy za prací, do školy nebo za zábavou, čekají od 18. května komplikace. Vlaky totiž nedojedou až na Masarykovo nádraží v centru Prahy. Důvodem je výluka na trati kvůli stavbě pražského tunelu Blanka. Cestující budou vystupovat na náhradní zastávce v Praze-Dejvicích, několik vlaků se ve špičce odkloní a z Hostivice pojedu přes Zličín na Smíchovské nádraží. Podrobnosti o výluce zjišťovali naši redaktoři...

Pokud byli cestující dosud zvyklí jezdit vlakem přes Ruzyni, Dejvice a Bubny na Masarykovo nádraží, tak od 18. května se na dva a půl měsíce budou muset spolehnout na metro nebo tramvaje. Mezi Dejvicemi a Masarykovým nádražím totiž až do konce července neprojede jediný vlak. Železnice Kladno - Praha je přitom jednou z nejdůležitějších spojnic metropole se Středočeským krajem a denně tu vlaky přepraví téměř 4,5 tisíce cestujících.

Důvodem výluky je výstavba tunelu Blanka, jenž je součástí silničního okruhu v hlavním městě. Stavebníci totiž hodlají přebudovat i tamní Prašný most, který u dejvického nádraží přechází trať.

"Za omezením stojí jednak práce na mostu na Svatovítské ulici, jednak práce u vestibulu metra Hradčanská v těsné blízkosti železniční trati," uvedla stavební firma Metrostav, která okruh staví. Úzký Prašný most bude rozšířen - nyní se musí tramvaje i auta vtěsnat jen do dvou pruhů.

Pro cestující na trati směrem z Kladna bude výluka citelným zásahem do jejich životního rytmu. Budou totiž muset z vlaku vystoupit dřív a pokračovat do centra města metrem či tramvají.

Výluka je plánována ve dvou etapách. Od 18. května do 13. června bude většina vlaků končit ve stanici stanice Praha - Dejvice. Asi pět párů vlaků bude ve špičce pracovních dnů odkloněno ze stanice Hostivice přes Prahu - Zličín do stanice Praha - Smíchov severní nástupiště a dále na Hlavní nádraží.

Druhá etapa potrvá od 14. června až do 31. července a bude pro Středočechy ještě náročnější. Ten, kdo nevystoupí už ve Veleslavíně, dojede maximálně na provizorní zastávku s nástupištěm blízko Vítězného náměstí u viaduktu, který přechází Gymnazijní ulici.

Zastávka bude umístěna souběžně s Buštěhradskou ulicí za přemostěním Gymnazijní ulice. Tato dočasná zastávka je asi půl kilometru od metra Dejvická. Tam je možné přestoupit nejen na metro ale i na tramvaje nebo autobusy.

Více o stavbě Tunelového komplexu Blanka najdete zde

autor: Ludmila Vondráková a kolektiv redaktorů
Spustit audio