Do čakovického cukrovaru přijel osobní vlak. Bude tam zastávka?

21. září 2016

Už za tři roky by podle optimistických plánů čakovické radnice mohla začít sloužit nová zastávka. Měla by vzniknout v prostoru za areálem cukrovaru, tedy v místě, kde už vyrostly a ještě porostou nové bytové domy pro celkem 6 000 lidí. Nová zastávka „Čakovice-sídliště“ by pomohla řešit chybějící kapacitu příměstské železnice.

I kdyby se v roce 2019 podařilo novou zastávku zprovoznit, vlaky by se mohly jen prodlužovat. Víc jich totiž na Prahu jezdit nemůže, na koleje se nevejdou. Jak Českému rozhlasu řekl Petr Provazník z oddělení strategie Správy železniční a dopravní cesty, pro další stavby v oblasti je potřeba provést důkladnou studii, která zhodnotí všechny perspektivy a souvislosti. Nebude ale hotová dřív než v roce 2018.

Další potřebné úkony související se samotnou stavbou nových kolejí celý projekt posunují na horizont nejméně 10 spíš ale 15 let. Samosprávám v oblasti Čakovic do té doby značně poroste obyvatelstvo, developeři tu staví a dále plánují stavět bytové domy. I když by radnice chtěly, aby vlaky do centra jezdily každých 15 minut, na dlouhou dobu se budou muset spokojit jen s případným prodlužováním souprav. Ani poloha, vzhled nebo vybavení současných zastávek neodpovídá požadavkům cestujících na moderní příměstskou železnici. Nová zastávka „Čakovice-sídliště“ má nabídnout především dobrou dostupnost.

autor: pek
Spustit audio