Přiblížili jsme vám příběh parní lokomotivy Rosnička a představili práci vlakvedoucího

12. květen 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Moderátor Václav Žmolík se stal patronem nadace podporující zachování právě parní lokomotivy, přímo krasavice, která se jmenuje Rosnička. František Slavík vám představil práci vlakvedoucího.

Na opravu a rekonstrukci parní lokomotivy Rosnička vyhlásila Nadace Okřídlené kolo sbírku. Jejím patronem se stal populární rozhlasový a televizní moderátor Václav Žmolík. Právě jeho pozval na kus řeči Pavel Petr.

U mikrofonu byl tentokrát i pan František Slavík. Na železnici pracuje už hezkou řádku let jako vlakvedoucí. A právě tuto profesi vám představil.


Naše nabídka pozvánek jistě potěší milovníky nostalgických jízd...

Na jednu takovou se v sobotu 19. května můžete vydat na pražské branické nádraží, odkud parní vlak v 9:53 vyjede směr Dobříš. Postupně zastaví ve stanicích Zbraslav, Vrané nad Vltavou, Měchenice, Čísovice, Mníšek pod Brdy a Malá Hraštice. Na dobříšském nádraží se chystá koncert skupin VLAK NA DOBŘÍŠ a EL PASO. V centru města se navíc uskuteční májové slavnosti. Ve 14 hodin se parní vlak vydá na výletní jízdu do Malé Hraštice, pět minut po půl čtvrté pak zamíří z Dobříše zpět do Prahy. V soupravě bude zařazen bufetový vůz, k dispozici bude i pamětní razítko.

Slaví se také opět devatenáctý květnový den, 130 let trati Choceň - Litomyšl. V obou směrech se vydají celkem tři historické vlaky. Jeden tažený parní lokomotivou a dvakrát pojede motorový vůz Hurvínek. Z Chocně vlaky vyjedou v 8:10, v 10 a ve čtrnáct hodin. V opačném směru pojedou v 11:54, 15:33 a 17:07 hodin.

A ještě jednou se dnes vydáme mimo Středočeský kraj. Od 19. května do 29. září se totiž můžete svést motoráčkem do Lednice. To každou sobotu. Od 1. července do 2. září navíc i v neděli. Na trase jezdí motorový vůz Kredenc a legendární Hurvínek. Začátek cesty je na brněnském hlavním nádraží. Jede se dále přes Břeclav. Okolí lednického zámku jistě stojí za prohlídku. Historický vlak vás tam tedy přepraví.

autor: Pavel Petr
Spustit audio