AKT

30. březen 2004

Když řeknu akt a nic dalšího nedodám, nikdo nepochopí, o čem bude řeč. Možná o "aktu spravedlnosti", možná o Závěrečném aktu helsinské konference, také bych mohl mít na mysli část divadelní hry, akt je i výtvarné zobrazení nahého těla, a když jsme v choulostivostech i té největší možné intimnosti mezi dvěma osobami se říká akt.

Pavel Eisner o výrazu akt napsal tato krásná slova: "K nevíře, co všechno se nevejde do jednoho slova. Úkon, výkon, každý vůbec; pojem dramaturgický a divadelní; námětová odrůda kresby, malby, leptu, plastiky; ouřední lejstro; a též onen akt, z něhož se bere veškerý život. Tedy počátek všeho života a jedním dechem i popření a konec všeho, co dýchá: jednou kopulace, jindy ouřad. Obsáhavé slovo."

Slovo akt je v češtině přejaté, tedy jak se také říká cizí. Pochází z latinského actus, tedy čin, činnost, jednání, postup, pohyb.Podstatné jméno actus je ze slovesa agere, které znamená jednat, činit a vést. Z těchto latinských zdrojů pochází doslova spousta v dnešní češtině běžných přejatých slov. Namátkou a tak trochu napřeskáčku si jich pár vyjmenujme: aktuální, agenda, aktivista, akcie, aktér, agent, agitace, akce, agens, agilní... Ale zůstaňme u aktu. A u akt, eventuálně aktů.

Že z latinského actus ve významu čin, je český akt ve významu čin, například úřední nebo sexuální, a že z latinského actus ve významu jednání je v češtině divadelní akt neboli jednání, je pochopitelné. Nic zvláštního není ani na tom, že listinám týkajícím se úředních jednání se říká akta a že taška, do níž se takové listiny ukládají, se česky jmenuje aktovka.

Velkou záhadou jazykového zákulisí slova akt je však jeho význam výtvarný. Proč se malířskému, sochařskému, fotografickému, tedy uměleckému zobrazení nahého těla říká právě akt, tedy slovem, které připomíná činnost, jednání a rovněž, jak píše Pavel Eisner, "ouřady"... Protože latinské actus má také význam pohyb. A o zachycení těla v pohybu šlo u původního významu slova akt, jak ho začali používat antičtí umělci, když studovali lidské tělo. Model vykonával různé pózy, pohyby různými částmi těla a umělec se je snažil kresbou zachytit. Samozřejmě, že ten model byl nahý, jinak by svalové pohyby a změny nebylo vidět. Nahota však u prvních antických aktů nebyla prvotní, základní bylo studium těla v pohybu. A pak se stalo, co se stává často: význam slova se rozšířil. Akty přestaly být jen výtvarné studie, slovem akt se začala označovat všechna zobrazení nahoty. A nakonec se zapomnělo, že na počátku bylo nějaké studium a latinské actus ve významu pohyb.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.