Hendikepovaný

20. srpen 2004

Hendikepovaný je ten, kdo je v nevýhodě vůči jiným lidem, kdo má horší výchozí postavení, kdo je nějak postižený. Fyzicky, duševně, trvale nebo třeba jen na chvilku. Hendikep je nevýhoda, ztížené podmínky.

Výraz hendikep dobře znají turfmeni, tedy příznivci dostihů, ti ho ale téměř výhradně píší anglicky handicap, dostihy jsou velmi konzervativní záležitost. Dostihový handicap je zatěžování lepších koní větší váhou. Aby lepší i horší koně teoreticky mohli doběhnout do cíle víceméně ve stejném čase, což je smyslem dostihů zvaných handicapy, lepší koně musí nést vyšší váhu, jsou hendikepováni vyšší váhou. Ještě lepší koně nesou ještě vyšší váhu a ti nejlepší se dostihových handicapů ani nemohou zúčastnit, protože takovou váhu, jakou jim přisuzuje aktuálně měněná tabulka zvaná generální handicap, by ani neunesli. A z dostihové terminologie se výrazy hendikepovaný, hendikep a hendikepovat rozšířily do běžného jazyka. Hand-in-cap jsou anglická slova. Hand, ruka, in, ve, a cap, klobouk. Hendikep je v doslovném překladu ruka v klobouku. Jenže: co má ruka v klobouku společného s dostihy, kde jsou jedni koně znevýhodňováni vůči jiným...

Michal Novotný

Vysvětlení je mnoho. Podle jedněch je tu souvislost s losováním. Před dostihy se z klobouku losovala čísla koní, a pojmenování této nutné akce se pak přeneslo na dostihy samotné. Podle jiných má všechno původ ve staré irské hře, při níž na povel Hand in the cap dva hráči co nejrychleji sáhli do čepice. Kdo byl rychlejší a šikovnější, nahmátl v čepici peníze. Ten druhý neměl peníze, ale hendikep. Přírodovědec S. Komárek ve své knížce Sto esejů o přírodě píše, že podle jedné z interpretací původně šlo o pojmenování žebráka. Žebráci držívají v ruce čepici, vlastně mívají ruku v čepici, kterou nastavují při své prosbě o almužnu. Poslední mně známá teorie o souvislosti mezi rukou v čepici a nevýhodou říká, že když máme z nějakého důvodu ruku v čepici, když ji tam musíme mít, můžeme pracovat jen jednou rukou, a to je nevýhoda, hendikep.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.