Brambory z Branibor

14. prosinec 2005

Mluvím tu teď o bramborách, o jejich jazykovém zákulisí. Včera jsem se věnoval Braniborsku, dříve jedné z pruských provincií, pak součásti NDR a nyní německé spolkové zemi. Braniborsko souvisí s brambory tak, že se všeobecně soudí, že brambory dostaly své české jméno proto, že do našich zemí přišly někdy za třicetileté války přes Německo, tedy přesněji řečeno přes Braniborsko.

České etymologické slovníky to v podstatě potvrzují. Když to vezmeme od nejstaršího - v Holubově slovníku ze 30. let se dočteme: brambor=plod z Branibor, ve slovníku autorů Holuba a Kopečného z 50. let je botanicky přesněji vlastně totéž - plodina z Branibor, stejnou formulaci najdeme i ve třetím našem etymologickém slovníku, jehož spoluautorem byl Josef Holub, ve slovníku Holubově a Lyerově ze 70. let. Václav Machek ve svém slovníku rovněž opakuje tento výklad a pak vysvětluje, jak se en ve slově Branibory změnilo na em ve slově brambory. Bramboři bylo prý lužické, tedy slovanské, pojmenování Braniborů, obyvatel Braniborska. Machek pak ještě poznamenává, že ze jména Braniborska vzniklo i rumunské nářeční pojmenování této plodiny slovem brandraburca a že v některých dalších jazycích jsou pojmenování vzniklá velmi podobně: v jednom slovenském nářečí se bramborám říkalo švábky, protože údajně přišly ze Švábska, tedy rovněž z jedné části Německa, a maďarské pojmenování brambor burgonya zase naznačuje, že tam brambory přišly z francouzského Burgudska.

Michal Novotný

Všechny tyto výklady potvrzuje i nejnovější slovník - Český etymologický slovník Jiřího Rejzka. Nejspíš to tedy tak bude, pojmenování brambor pochází ze jména dnešní spolkové země Braniborsko. Ale neměl bych zatajit, že se o původu slov brambor, brambora a brambory se objevily i jiné teorie. Přečetl jsem si o nich v obsáhlém článku o českých názvech pro brambory, který vyšel v časopise Naše řeč před více než 40 lety, v roce 1962. O něm budu mluvit zítra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.