RASISMUS

31. říjen 2002

Naše soudy teď konečně častěji soudí a také odsuzují rasistické trestné činy. Pojďme si dnes popovídat o dost složitých výrazech rasismus a rasa. Složitých proto, že není úplně jasný jejich přesný význam. Nebo jinak řečeno, nedohodli jsme se všeobecně, co vlastně budeme slovem rasismus označovat. Jak píše lingvista a novinář Jan Horálek ve svém nedávno vydaném souboru jazykových fejetonů nazvaném ... nejde jen o slova, "rasismem se pojmenovává kdejaký projev nesnášenlivosti". Ano, případné nepřátelství Čechů ke Slovákům, muslimů k Salmanu Rushdiemu eventuálně většinové populace k homosexuálům, jak píše Horálek, rasismem není. Jak ale přesně rozumět slovu rasismus a jak tento výraz správně používat...

Slovník spisovaného jazyka českého píše, že rasismus je "pseudovědecká teorie, podle které jsou rasové biologické rozdíly příčinou přirozené nerovnosti lidí" a jako příklady uvádí "diskriminace černochů založená na rasismu" a "rasismus hlásaný nacisty". K tomu, abychom definici rasismu uvedené ve slovníku dobře rozuměli, musíme se ještě podívat na význam slova rasa. Podle stejného slovníku, je to "skupina lidí lišící se od jiné různými typickými znaky, zejména barvou pleti". Takže je to jasné s černochy nebo s Vietnamci. Ti se od nás liší "různými typickými znaky, zejména barvou pleti" a ten, kdo říká, že všichni černoši jsou hloupí a všichni Vietnamci jsou podvodní obchodníci, je rasista. Ale co třeba Židé... Ti se od nás barvou pleti neliší, hodně z nich nemá ani ten údajně typický židovský nos, přesto nacistické teorie o méněcennosti Židů, na nichž byl založen holocaust, za rasistické pokládáme, stejně jako vypálení synagogy budeme i dnes pokládat za rasistický čin. A jak je to s Romy... Ti mají snědší pleť než my, ale dá se tu mluvit o jiné barvě? Přesto jsou činy proti Romům, jichž se dopouštějí například skinhedi, právem označovány za rasistické a jako takové přísně souzeny. Zkusme ještě jiné definice rasismu. Encyklopedie Unversum rasismus definuje jako "nepřátelské pocity, postoje i chování vůči příslušníkům jiné rasy, které mohou být individuální a spontánní...ale i být součástí nějaké ideologie či samostatnou ideologií". Dále se v encyklopedickém hesle píše, že "rasismus se projevuje zejména vůči rasové skupině, která tvoří v dané společnosti menšinu". Tato slova jistě lépe než ta předchozí, z jazykového slovníku, vystihují, jak dnes chápeme význam výrazu rasismus. Ale je tu pořád problém, co je to rasa, eventuálně rasová skupina. Protože toto je jazyková rubrika, nebudu zacházet do dalších podrobností a budu jen konstatovat, že současná věda o lidských rasách, raději o lidských plemenech mluví opatrně, odlišnosti mezi například europoidy a negroidy umí popsat a částečně i vysvětlit a žádnou podřazenost či nadřazenost plemen neuznává. Řekl bych, že vysvětlování významu slova rasismus pomocí výrazu rasa, který lze definovat jen velmi těžko, není správné a že by to asi chtělo nějakou novou definici rasismu. Eventuálně jiné slovo. Ale abych nezapomněl na to, co ode mne asi čekáte především. Vysvětlení, jak slova rasa a rasismus vznikla. K nám slova rasa přišlo z němčiny, kde je výraz Rasse, který se sem dostal z francouzštiny, kde říkají race, eventuálně z italštiny, kde to slovo zní razza. Na ještě hlubší původ mají etymologové dva názory. Jedni říkají, že na počátku bylo latinské ratio, rozum, řád, soustava, druzí tvrdí, že pradědečkem naší rasy je arabské ra´s, hlava a také původ. Jisté je, že slovo rasa nemá žádnou souvislost s velmi podobným výrazem ras, přestože jeden z významů slova ras, tedy bezohledný člověk, docela vystihuje jeden z typických rysů rasistů.

Slovo

Dotazy, připomínky a náměty mi můžete psát na novou e-mailovou adresu mnovotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.