Husarský kousek

20. červenec 2004

Husaři se dnes už vyskytují pouze v husarských kouscích, tedy ve slovním spojení husarský kousek. Je to odvážný, řízný, riskantní, divoký, bujný čin, takový, kterým byli proslulí vojáci zvaní husaři. A protože se zdá, že slovo husar souvisí s pojmenováním husa, patří slovní spojení husarský kousek do našeho prázdninového seriálu o jazykovém zákulisí pojmenování ptáků.

Než si povíme, co byli husaři, řekněme si něco o pojmenování husa. Což bude stručné. Je to slovo všeslovanské indoevropského původu, husa se například anglicky řekne goose a latinsky anser. Stejně jako většina pojmenování ptáků vznikl také indoevropský předchůdce našeho husa onomatopoicky, tedy jako vyjádření zvuku husami vydávaného. A teď k husarům. Úplně první husarské jednotky, jízdní vojsko, založil uherský král Matyáš Korvín v roce 1459. Od té doby se slovem husaři pojmenovávaly různé jezdecké jednotky v různých armádách, například v německé armádě byli husaři jako lehká jízda až do konce 1. světové války. Husaři se říkalo i neregulérním skupinám císařských vojsk za třicetileté války. Vždycky to byli vojáci na koních a jejich uniforma vždycky měla jakýsi maďarský ráz, byť to byli Němci, Rakušané či Češi. Husar psáno huszár je maďarské slovo a znamená "lehký jízdní voják v regionálním kroji".

Michal Novotný

Maďarský původ slova husar zdánlivě vylučuje, co jsem naznačil, že totiž slovo husar nějak souvisí s českým výrazem husa. Jenže v roce 1915 Národní listy přetiskly z Frankfurter Zeitung teorii, že slovo husar přešlo do maďarštiny ze slovanských jazyků a že to původně byla přezdívka chorvatských vojáků, kteří prý rádi kradli husy, jejichž krky jim pak čouhaly z toren. Což je půvabná teorie. O tom, že nejspíš není pravdivá, si víc řekněme zítra..

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.