Jitka Asterová drží tradici po tatínkovi, každý den přeplave jezero u Kerska

20. březen 2018

Tohle místo si zamiloval spisovatel Bohumil Hrabal. A taky mnozí jeho čtenáři a televizní diváci. Právě tady se natáčely Slavnosti sněženek. Kersko. Když se tenhle název vysloví, roztaje i herečka Jitka Asterová, která tady má přes 20 let chatu. S Pavlem Vítkem si o tom povídala v pořadu Tady to znám.

Do Kerska se dostala díky svému tatínkovi, který chatu na začátku 90. let koupil. „Zahajoval sezonu v květnu a končil v říjnu. Plaval dvakrát denně přes celé jezero, které máme kousek od chaty,“ vzpomíná Jitka a přiznává, že i když se jí často nechce, tak tuhle tradici dál drží. „Proto taky takhle dobře vypadám,“ směje se.

Chatička je prý straně malinká, ale je tam všechno, co k životu potřebuje. Taky proto tady tráví každou volnou chvilku, třeba i jenom půl dne. „Miluju tam hlavně všední dny, kdy tam není tolik lidí, protože je to přece jenom chata na chatě.“ Když si chce vyrazit do okolí, neví co dřív.

Všude kolem je krásná příroda, všude cyklostezky. „Blízko máme Poděbrady, ty miluju. Třeba přijedu na kole do Poděbrad, někdy si odsud sjedu lodičkou do Nymburka, nebo pokračuju po krásné cyklostezce na kole. Nejsou tam kopce, což je fantastické. Tam a zpátky na chatičku je to nějakých 30 kilometrů.“

Jitka Asterová, Pavel Vítek

V zimě se dá na zamrzlém jezeře i bruslit. Jitka už se ale těší na jaro. Do Kerska se chystá nejpozději o Velikonocích.

autor: sap
Spustit audio