Kdo je nejslavnější Středočech? Co takhle Miloš Forman?

18. únor 2017

Na svém kontě má víc cen než jakýkoliv jiný český umělec. Pět jeho filmů získalo nominaci na Oscara za režii, a to ve čtyřech různých desetiletích. Miloš Forman se stal legendou. Možná nejslavnější Středočech současnosti oslavil 28. února 85. narozeniny. A při této příležitosti jsme se rozhodli vám populárního umělce představit v méně známém světle - jako hrdého rodáka z Čáslavi.

Z unikátních archivních záznamů, které vznikly při Formanově návštěvě v Čáslavi v roce 2008, jsme vybrali jeho vzpomínky na čáslavské období.

„Žil jsem tady vlastně jenom osm let, ale velmi silný zážitek mám třeba z místního divadla. Za války jsem tady byl s rodiči. A jako osmiletý kluk jsem viděl operetu Polská krev. Ve třetím dějství se najednou začali všichni zajíkat, přestali zpívat a brečeli. Po chvíli znovu začali zpívat, ale zase to nedokončili. Pak musel někdo přijít na jeviště, asi to byl ředitel, to už nevím, a omluvil se. To byl den, kdy Němci zakázali kulturu. Od druhého dne všichni herci, muzikanti, zpěváci, museli nastoupit do továren a pracovat pro vítězství Třetí říše,“ vzpomíná Forman.

Ani tenhle zážitek ho ale neodradil od umělecké dráhy. Ještě před emigrací v Československu natočil pět filmů, včetně Lásek jedné plavovlásky a Hoří, má panenko. Po emigraci přišly další perly: Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy nebo Amadeus. Snímek o slavném skladateli natáčel v 80. letech v Československu.

„Pamatuju, když jsme natáčeli jednu scénu Opery ve Stavovském divadle. Šest set lidí v komparzu v kostýmech, v parukách. Bylo to 4. července, což je v Americe státní svátek. Připravili jsme scénu, zapálili jsme všechny svíčky, spustila hudba. Najednou se ale místo Mozarta ozvala americká hymna a shora se snášela americká vlajka. Já o tom nevěděl, to připravili zvukaři a technici, to byli Angličani. Lidi chvilku koukali, pak pochopili, o co jde, tak vstali, kromě asi padesáti různě rozesazených lidí, kteří na sebe koukali, co mají dělat. A hned jsme věděli, co jsou zač. Bylo jasné, že nás režim sleduje.“

Náměstí J. Žižky z Trocnova v Čáslavi, vlevo v rohu bývalá chlapecká škola
autor: sap
Spustit audio