Bude mrznout nebo sněžit? Je čas vysadit česnek!

17. listopad 2017

V polovině listopadu zkontrolujeme mrazuvzdornou zeleninu v zahradě. A sledujeme předpověď počasí. Až meteorologové nahlásí mrazy nebo sníh, vysadíme stroužky česneku.

Na zimu zůstává na záhonech růžičková a kadeřavá kapusta či pórek. Pórek je dobré prosypat suchým listím, aby zem mezi řádkami moc nepromrzala a dal se dobývat. Stejným způsobem se postaráme o černý kořen, topinambury, mrkev, kterou necháváme na záhonech do jara, o pastinák.

Záhony se zimním salátem a zejména polníčkem nejdříve nakryjeme chvojím a až na něj dáme netkanou textilii. Aby nepřimrzala k rostlinám a mohli jsme sklízet i za mrazů a sněhové pokrývky. Kadeřávky jsou vesměs odolné mrazu, ale horší je to u růžičkové kapusty a pórků. Holandské hybridy či odrůdy jsou sice označovány jako mrazuvzdorné, ale jen v podmínkách Nizozemí. Tam nikdy tak tuhá zima, jako u nás, není. Pokud bych měl „dát ruku do ohně“ za odrůdy, které naši zimu zvládnou, tak to bude pórek Elefant a růžičková kapusta Závitka.

Kdy vysadit česnek?

Máte doma stále ještě sadbový česnek? Rozdělte ho na stroužky a nechte je zahojit. Vhodné je česnek namořit proti šedé hnilobě a proti roztočům. S druhým mořidlem dodáte také určité množství síry, kterou česnek potřebuje, aby měl správnou chuť, a které v půdě ubývá (dřív ji dodávaly komíny elektráren). Až začne venku „přimrzat“, teplota půdy se blíží k 5 °C, je čas na sázení česneku.

Vysazený česnek může ještě do konce roku „vylézt“, ale nic se neděje, obyčejně zimu přežije. Po Novém roce ho můžeme přikrýt netkanou textilií. Pečlivě a tak, aby se pod ní nedostala houbomilka, česneková moucha, která začíná v teplých zimách nalétávat nejspíš mnohdy už v lednu.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio