Chystáte se přesazovat trvalky? Připravte si dvoje vidle

10. listopad 2017

S prací v okrasné zahradě nemusíte přestávat ani v listopadu. Můžete dělit a přesazovat trvalky, připravit na zimu zahradní trávy nebo se pustit do vysazování cibulovin. Pokud jste to tedy ještě nestihli.

Máte-li v zahradě velké „koláče“ trvalek: podzimních aster, floxů, chryzantém a dalších, můžete se pustit do množení dělením trsů. Nejpraktičtější je použít dvoje vidle, zapíchnout je těsně vedle sebe do trsu a páčit do protilehlého směru. Kořeny se poškodí mnohem méně, než při sekání trsů rýčem.

Části rostlin se zeminou na kořenech (s balem) vysadíme na nové místo. Do děr vzniklých po odstraněných částech nasypeme rozleželý hnůj nebo živný kompost, univerzální substrát. Přesazené rostliny zalijeme a pro jistotu na zimu přikryjeme listím a chvojím. Kvalitní substrát dáváme i na nové stanoviště a rostliny hnojíme pravidelně také v dalších sezonách.

Cibuloviny ve výprodeji? Ano

Vyhýbat se nemusíte ani podzimnímu doprodeji cibulovin. Narcisky, tulipány i krokusy seženete za poloviční ceny a vyhozené peníze to nebudou. Dokud půda nezamrzne, máte spoustu času na výsadbu jarních cibulovin. Nevadí jim to. Mnohé cibule, zejména tulipánů, totiž v teplé zemi trpí šedou hnilobou.

Dělit můžeme trsy kopretin

Při kontrole zavítejte i k růžím a odštípněte jim konce výhonů se šípky nebo poupata, která se na některých stále vyvíjejí. Řezejte je až na jaře. Přichystejte si listí pod rododendrony a další stálezelené rostliny. Znamená to, že listí chráníte před promočením, protože mokré a ulehlé listí neizoluje. Pod keři, kam ho nasteleme, se uplatní také chvoj, která zbyla z dušiček. Trvalky se v současnosti doporučuje upravovat (stříhat) až na jaře. Mnohé totiž i v zimě mohou zahradu zdobit. Když je ořežete, nic se neděje.

Okrasné trávy svázat

V případě travin, jako jsou různé pampové trávy (kortadérie), ale i ostřice, šáchory, je podzimní seříznutí „cestou do pekla“. Do rostliny naprší a většinou podlehne zkáze. Tomu zabráníte svazováním trav na zimu. Obecně lze říci, že většina rostlin lépe přezimuje v sušší, či sněhem bohaté zimě, kdy mrzne, než v zimě, kdy se střídají oblevy, popřípadě kdy je pořád okolo nuly a prší.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.