Citrónovou trávu můžete pěstovat i u nás. Jak na to, aby byla křehká a šťavnatá?

11. květen 2018

Citrónová tráva neboli voňatka citrónová je bylinka pro gurmány. Pokrmům dodá citronovou chuť i aroma, ale neokyselí je. Pochází z jihovýchodní Asie, hojně se pěstuje také v Africe či Austrálii. Má úzké šedozelené listy příjemné citrónové vůně, dorůstající do výšky až 150 centimetrů. Je kořením i léčivkou a má povzbuzující účinky.

U nás můžete citrónovou trávu vypěstovat ze semen, která jsou na trhu. Semena potřebují k vyklíčení 10 až 20 dní při teplotě okolo 20 stupňů. Klíčivost dosahuje v optimálních podmínkách asi 30 %. Ale i tak vám obsah sáčku postačí na několik desítek rostlin. Předpěstování sazenic trvá 8 až 10 týdnů, jak říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Citrónová tráva není mrazuvzdorná. Miluje teplo a slunce. Pěstujeme ji v květináči nebo větší nádobě, v teplých měsících roku ji tak můžeme letnit venku. Domácí sklizeň musí být opatrnější než v Asii, tedy v případě, že chceme rostliny držet jako trvalky. Pak z nich odstříháváme jednotlivé listy, nesklízíme je u kořene. Voňatka potřebuje dostatečnou zálivku, aby byla šťavnatá a chutná.

Pro přípravu pokrmů se používají nakrájené nebo roztlučené stonky, spíše čerstvé než sušené. Ty čerstvé nakrájené jako pórek. Citrónová tráva se výborně hodí k dochucení pokrmů z rýže, mořských plodů, ryb a drůbeže. Sušená se často přidává do čajových směsí.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio