Dny se zkracují. Je čas vysévat plodiny, které se sklízí s příchodem podzimu

23. červen 2017

Od 21. června se den začal opět zkracovat. Což pro zelináře znamená, že mohou vysévat plodiny, které doposud vykvétali. Do zahrádek se proto hodí vysévat čekanky hlávkové, pekingské, čínské zelí, endivie nebo hlíznatý fenykl. Zkrátka druhy listové nebo řapíkaté zeleniny.

Dorůstají zhruba za 70 - 90 dnů od výsevu do sklizňové velikosti. Čím více se zalévají, tím lépe rostou. Jsou pak křehčí a vytvoří více hmoty. Pekingské zelí se sklízí s prvními mrazíky. Dá se podle úrody a hlavně odrůdy i na nějaký čas uskladnit ve sklepě s podmínkami vhodnými pro brambory.

Je dost lidí, kteří endivie a hlávkovou čekanku znají, ale vadí jim jejich hořkost. Když do zeleninové směsi použijete nejen čekanku, ale i jiné listové saláty, a uděláte si zálivku s jogurtem, sýrem, česnekem a třeba šunkou, hořkost se ztratí. Snadno se na chuť dá zvyknout připravením rolky, kdy plátek šunky a list čekanky zarolujete, namočíte do nějakého dipu a jen tak ukusujete.

Hlávky endivií a eskariolů se někdy bělí. Asi měsíc před sklizní se svážou listy tak, že tvoří jakoby hlávku a uprostřed ní se při nedostatku světla listy vybělí. Jsou křehčí a mají prý i méně hořčin. Uskladnit je možné jako pekingské zelí, oboje vydrží někdy jen do spotřebování, někdy až do února.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.