Jak pěstovat baleríny neboli sloupovité jabloně?

18. květen 2018

Někteří z nás si do zahrady pořídili sloupovité jabloně. Říká se jim také sloupcovité, sloupové nebo baleríny, odborně nazývané kolumnární. Jsou štíhlého vzrůstu, což ušetří místo na zahradě, ale je to i efektní na pohled.

Sloupovité jabloně můžete pěstovat také ve větších nádobách na balkonech, lodžiích nebo terasách. V nádobách se dají úspěšně pěstovat stromky do stáří 5 let, pak je vhodnější vysadit je do volné půdy na zahradě nebo v okolí domu. V zahradě sloupovité stromky vysazujeme ve vzdálenosti 0,5 až 0,7 metru. Podle odrůdy a zvolené podnože. V dospělosti mohou dosáhnout výšky až 3 metry, jak upozorňuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Sloupovité jabloně mají nahuštěné pupeny jak na kmínku, tak i na postranních větvích. Zatímco normální jabloně mají pupeny například 2 až 3 centimetry od sebe, sloupovité jabloně mají na stejně dlouhém výhonu pupenů pět i deset.

„Sloupcovky“ se zdají být dík kompaktnímu růstu nenáročné, ale není tomu tak. Potřebují dobře připravené a vyhnojené stanoviště, pravidelnou péči. Pokud vám nekvetou, může to mít příčinu v nedostatečné péči, ve špatně volené podnoži, v nevhodném místě výsadby, může toho být více. Pokud strom kvete a neplodí, chybí mu opylovač. Samostatně pěstovaný strom nemá moc velkou naději, že bude plodit, i když bohatě kvete.

Sloupcovité jabloně mají sklon ke střídavé plodnosti. Pokud nezredukujete počet plodů a necháte jich na stromě velké množství, mohou následující rok úrodu úplně vynechat nebo bude jen velmi slabá.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio