Jak se starat o zahrádku? Zářijové mrazíky některé rostliny zlikvidují

8. září 2017

Září je jarem podzimu. V září se podzim narodí, v říjnu prožije dospělost a v listopadu tiše přejde do zimy. Po skončení letních prázdnin má slunce ještě sílu, ale jen okolo poledne. Obyčejně i více prší. Jak se za takových podmínek postarat o zahrádku?

Ze zahrádkářského hlediska řežeme květiny do vázy, čímž si nosíme do bytu vzpomínky na léto. Letničky k sušení už nesklízíme, protože špatně schnou a nemívají už ani pěkné barvy. Když přijdou mrazy, letničky vytrháme ze záhonů, záhony zryjeme, nebo na ně vysadíme nějaké dvouletky. Pokvetou časně zjara nebo ještě letos, třeba macešky.

Pokud nechceme likvidovat po prvních mrazících celé letničkové záhony, musíme příští rok myslet na to, že přežívají jen některé druhy. A podle toho je do budoucna vysít nebo vysázet.

Zářijové mrazíky zlikvidují astry, cínie, jiřinky, lichořeřišnice, afrikány, begonie. Moc si z nich nedělají hledíky, slaměnky a další květiny na sušení, letní fialy, karafiáty nebo gazánie.

Rostliny zbavujeme odkvetlých květů a schnoucích listů, protože je kvůli rose, která na rostlinách dost dlouho zůstává, snadno napadají houbové choroby. Zejména šedá hniloba.

Čím více se podzimní mrazíky opozdí, tím déle si užijeme zejména jiřinek. Pokud zářijové poklesy teplot pod nulu nepřijdou, nebo se zahradám vyhnou, mnohdy další dorazí až po polovině října. Zahradu začínají zdobit podzimní astry, vytrvalé slunečnice, zlatobýly, chryzantémy, třeba i ocúny nebo krokus setý.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio