Jak zakročit proti mšicím? Spolehnout se můžete na slunéčka

16. červen 2017

Na mnoha rostlinách se objevují mšice. Jak se s nimi dá bojovat a jak se likvidují? Nejdřív pořádně rostliny prohlédněte. Pokud na nich najdete slunéčka sedmitečná, nebo jejich larvy, ošetřete rostliny jen přípravky určenými výhradně proti mšicím. Říká se jim aficidy (aphicidy).

Slunéčka jsou predátoři, kteří by si měli se mšicemi poradit. Pokud použijete insekticidy, které se běžně používají na hubení různých housenek, brouků, motýlků, zničíte zároveň slunéčka. Slunéčka bohužel hubí také olejové přípravky.

Slunéčka jste na rostlinách objevili, ale zdá se vám, že nepracují dost rychle? Počty mšic můžete snížit například ostříkáním rostlin silným proudem vody. Mšice popadají na zem a na rostlinu se už nevrátí. Nebo je můžete z rostlin sesbírat rukou, případně odstřihnout větévky na místech, kde to nevadí.

Taky zabraňte tomu, aby na rostliny lezli mravenci. Živí se totiž medovicí, kterou mšice produkují, čímž podporují jejich šíření. Když mšice vyhubíte nebo omezíte jejich počet, budou se mravenci snažit znovu je na rostliny dostat. Budou bojovat i se slunéčky, s jejich larvami, budou je fyzicky likvidovat. A to bychom neměli dopustit.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.