Jak zlepšit úrodu třešní? Sklízejte pilou a bojujte s vrtulí

7. červenec 2017

Na konci prvního prázdninového týdne bývají obyčejně zralé pravé, velké a tmavé třešně, nebo pestré chrupky. Napoleonova, Hedelfingenská, Kordia, Tamara a mnoho dalších. A pokud nedorazí velké deště, plody nejsou popraskané.

Problém bývá se sklizní „špiček“, na kterých bývá to nejlepší a nejvyzrálejší ovoce. Dají se sklízet pilou. Tedy celé větve, které by v koruně překážely, zahušťovaly ji, nebo dělaly strom příliš vysokým. Uříznete je a třešně otrháte na zemi.

A červivost? Vrtuli třešňovou likvidujeme v zárodku, v době, kdy začínají třešně žloutnout. A to vhodnými insekticidy nebo žlutými lepovými deskami. Vrtule totiž k smrti miluje žlutou.

Insekticidy se aplikují dvakrát, podruhé ještě asi tři týdny před sklizní. Pokud se pod stromy pohybují slepice, rýpe se a okopává, moc vrtulí se na jaře nevylíhne. A se sousedem, který se o úrodu bez červíků moc nezajímá, vrtule přiletí nakonec i k vám.

Tamara pozdní chrupka, asi největší ze sortimentu, milována vrtulí

Z plodů dostanete vrtule koupelí ve vodě s přidanou solí. Vylezou a už se nevrátí. Třešně i s tímto handicapem přesto mají svou hodnotu. Je to zdravé ovoce, zejména pro lidi s kloubními potížemi, s dnou.

Dá se tedy červivění nějak předejít? Krom jmenovaného například tím, že vysadíte odrůdy, které zrají nejpozději těsně po polovině června. Na nich jsou při sklizni vajíčka vrtule nebo maximálně maličké, téměř neviditelné larvičky.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka