Naučte se přesazovat pokojové rostliny jako profesionálové. Není to složité

S přesazováním pokojovek můžete začít hned po Novém roce. Pracujte s takovými, které pokvetou na nových vyzrálých výhonech: ibiškem, bouganvilley, mučenkami, jahodovými stromky (psidium), myrtami. Jak na to?

Přesadit můžete i fíkusy nebo hlíznaté rostliny, které právě „spí“. Patří mezi ně třeba gloxínie a kaly.

Ibišky, bouganvilley a podobné rostliny se musí ořezat, přesadit a dát na co nejsvětlejší stanoviště s teplotou do 20 stupňů. Zalévejte málo a ne hned po přesazení, aby kořeny měly několik dnů k dobru na zahojení poškozených míst a nezačaly hnít. Další rostliny přijdou na řadu (v přesazování) v následujících měsících, až se prodlouží den.

Ořezané lze použít

Co ořežeme, můžeme použít na množení. Obyčejně se berou ne úplně vyzrálé řízky, zakořeňují se ve vodě nebo v substrátu z písku, perlitu, rašeliny. Někdy to jde snadno, pomoci mohou různé gelové nebo práškové stimulátory.

Třeba u ibišků, které máme doma mnoho let, je množení snadné. Naopak u těch nových, velkokvětých, je to někdy i nemožné. Prostě kořínky nepustí. A tak se tyto odrůdy roubují na ty snadno zakořeňující. Když se místo roubování umístí do květináče pod zem, obyčejně zakoření. Někdy za několik měsíců, jindy až za rok, dva, někdy vůbec.

Krtiny do substrátu

Substráty na trhu jsou obyčejně rašelinové, snad až na substrát kaktusový. Radím vyrazit někam na louku, na pole, nabrat trochu zeminy z krtin a přidat ji do substrátu. Měla by jí být asi 1/3 objemu. Přidáme i písek nebo perlit na 1/10 objemu. Smícháme a přesazujeme.

Bouganvillea, známe ji z dovolené u moře

Pokud kořenový systém vymýváme vodou, abychom se zbavili například vlnatky v kořenech, larvy lalokonosce, křís, vyměníme substrát kompletně. V takovém případě „očkujeme“ nový substrát malým množstvím toho starého. Aby se přítomné mykorhizní houby nebo jiné přátelské organizmy dostaly i do nového substrátu.

Kdy přihnojit

Substrát už od výrobce obsahuje hnojivo na přibližně 3 až 6 týdnů (dočtete se na obalu). Až uplyne stanovená doba, musíte přesazené rostliny hnojit sami.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio