Ovocné stromky si nemůžete koupit, kdy se vám zamane. Termín prodeje určují normy

13. říjen 2017

Rozhodli jste se vysadit na zahradě ovocné stromky? Norma udává, kdy který stromek smí přijít do prodeje. A tak nelze nakoupit najednou třeba angrešt, jabloň i broskvoň.

Pokud byste mohli nakoupit stromky rozličných druhů, znamenalo by to, že nejsou českého původu. Prvního října podle českých norem může na trh přijít sadba velkého ovoce. Tedy prostokořenné stromky všech ovocných druhů. Ovšem kromě broskvoní, ořešáků a mandloní, které se dobývají později, na trh smí přijít až po 20. říjnu.

České normy chrání pěstitele před nákupem příliš brzy dobývaných, nevyzrálých stromků. Pokud se na trhu setkáte se stromky dřív, nejsou to stromky české, ale zpravidla polské.

Jak je to možné? Zahraničního zboží se totiž naše normy netýkají a dovoz není zakázán. Když se v polovině října rozhlédnete někde po sadu, uvidíte stromky broskvoní ještě v plném růstu. K nákupu se rozhodněte spíše u zahradníka, který vám řekne, že je bude dobývat až na jaře. Nebo který vám poví, že nemá čas, že se k nim dostane až v listopadu. Pro broskvoň, ořešák a mandloň je to ideální doba.

Jak nakupovat, převážet, sázet

Kořeny stromků nesmí zaschnout. Pokud to neudělá prodávající, zabalte je do igelitového pytle (pod heslem „kdo je připraven, není překvapen“ si ho raději vezměte s sebou). Do pytle stříkněte trochu vody a zatřepte, aby se voda dostala na kořeny.

Sazenice před výsadbou na zhruba 12 hodin (maximálně 1 den) namočte do sudu nebo do vaničky s vodou, kterou máte pod okapem. Do vany je můžete dokonce položit, což je ještě lepší řešení.

Stromky sázejte do jámy 50 na 50: o průměru zhruba 50 cm, půl metru hluboké, s kvalitním substrátem. V místech s nízkým obsahem vápníku v půdě dejte na dno jámy dolomit nebo vápenec, 1 až 2 kg (zejména u peckovin). Ke stromkům se obyčejně dává také opora, kterou zatlučete ještě před výsadbou do dna jámy, abyste později neporušili kořeny. Je lepší, sahá-li opora do koruny stromku, než když končí pod ní, stromek se pak při větru o ni odírá.

Zaléváme opakovaně, podle potřeby

Proč zalévat, když nám na podzim zem připadá mokrá až dost? Je to stejné jako u rybízů, trvalek, dvouletek, zkrátka u všeho, co sázíme na podzim. Zalijeme a zaléváme pořádně, opakovaně, alespoň třikrát, po týdnu. Suchá zem okolo jámy vodu vysaje, bal se „smrskne“ a oddělí od stran jámy. Rostliny pak hůře prokořeňují. Vodu je třeba doplňovat, aby k tomu nedošlo. Řezat ovocné stromky, stejně jako keře rybízu, budeme až na jaře.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio