Skliďte jablka, přišla doba moštování

Mošty se vyrábějí nejčastěji z jablek - Foto: Fotobanka Pixabay

Mošty se vyrábějí nejčastěji z jablekFoto: Fotobanka Pixabay

Podzimní odrůdy ovoce mají omezenou trvanlivost, brzy dozrávají. Můžete je sníst, nebo zpracovat. Vyzkoušejte následujících pár tipů, jak mošt nepokazit, případně rovnou vylepšit.

Mošty se vyrábějí nejčastěji z jablek. Je třeba zpracovávat ovoce zdravé. Stačí jedno shnilé jablko na 10 kg zdravých a v moštu bude více aflatoxinů, než kolik by povolovala norma pro průmyslovou výrobu. Také není dobré ovoce vykrajovat, jedině pokud je poškození opravdu malé. Myslí se tím malé poškození nárazem, nikoliv houba nebo hniloba. Jablka vybíraná z trávy umyjte obzvlášť důkladně. 

Mošt lze dochutit nebo dobarvit přidáním jiného ovoce, ale i zeleniny. Využít můžete jeřabin, arónie, rakytníku, ostružin, ze zeleniny červenou řepu nebo mrkev. 

Mošt připravujte na přímou spotřebu nebo na uložení. Krátkou dobu vydrží mošt, do kterého se vložil kousek křenu. Mošty na uložení je lépe nechat usadit, vyčeřit je. „Kal“, který by v láhvi zůstal, může dát moštu pachuť myšiny. Mošty lze zamrazit nebo sterilovat. 

Autor:  Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Pořad: Zahrádkářské tipy  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: pátek 10:10  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Od 21.10.2017 15:30 do 17:35; v ulici Na Radouči v obci Mladá Boleslav; na odbočce k OBI; nehoda; 2 havarovaná vozidla; bez zranění.
  D6, km 8.2, ve směru Praha, práce na silnici, zpevněná krajnice uzavřena, Od 23.10.2017 08:00 Do 23.10.2017 16:00, oprava svodidel.
  Od 21.10.2017 14:35 do 16:35; D5 - 8km na trase Praha - Rozvadov; porouchané vozidlo, zdržení; neprůjezdná zpevněná krajnice

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace