Skliďte jablka, přišla doba moštování

Mošty se vyrábějí nejčastěji z jablek - Foto: Fotobanka Pixabay

Mošty se vyrábějí nejčastěji z jablekFoto: Fotobanka Pixabay

Podzimní odrůdy ovoce mají omezenou trvanlivost, brzy dozrávají. Můžete je sníst, nebo zpracovat. Vyzkoušejte následujících pár tipů, jak mošt nepokazit, případně rovnou vylepšit.

Mošty se vyrábějí nejčastěji z jablek. Je třeba zpracovávat ovoce zdravé. Stačí jedno shnilé jablko na 10 kg zdravých a v moštu bude více aflatoxinů, než kolik by povolovala norma pro průmyslovou výrobu. Také není dobré ovoce vykrajovat, jedině pokud je poškození opravdu malé. Myslí se tím malé poškození nárazem, nikoliv houba nebo hniloba. Jablka vybíraná z trávy umyjte obzvlášť důkladně. 

Mošt lze dochutit nebo dobarvit přidáním jiného ovoce, ale i zeleniny. Využít můžete jeřabin, arónie, rakytníku, ostružin, ze zeleniny červenou řepu nebo mrkev. 

Mošt připravujte na přímou spotřebu nebo na uložení. Krátkou dobu vydrží mošt, do kterého se vložil kousek křenu. Mošty na uložení je lépe nechat usadit, vyčeřit je. „Kal“, který by v láhvi zůstal, může dát moštu pachuť myšiny. Mošty lze zamrazit nebo sterilovat. 

Autor:  Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Pořad: Zahrádkářské tipy  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: pátek 10:10  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Od 24.6.2018 08:35 do 09:35; D5 - 11km na trase Praha - Rozvadov; porouchané vozidlo, zdržení; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností
  D5, mezi km 10.1 a 10.3, ve směru Rozvadov, práce na silnici, omezení na dálničním výjezdu, Od 24.06.2018 08:00 Do 24.06.2018 14:00, , prohlídky a měření, zdroj: ŘSD
  Od 24.6.2018 07:40 do 09:45; na silnici 611 u obce Hradištko okres Nymburk; nehoda; zvěř na vozovce; havarované vozidlo; střet OA se zvěří, bez zranění osob.

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas