Skliďte jablka, přišla doba moštování

22. září 2017

Podzimní odrůdy ovoce mají omezenou trvanlivost, brzy dozrávají. Můžete je sníst, nebo zpracovat. Vyzkoušejte následujících pár tipů, jak mošt nepokazit, případně rovnou vylepšit.

Mošty se vyrábějí nejčastěji z jablek. Je třeba zpracovávat ovoce zdravé. Stačí jedno shnilé jablko na 10 kg zdravých a v moštu bude více aflatoxinů, než kolik by povolovala norma pro průmyslovou výrobu. Také není dobré ovoce vykrajovat, jedině pokud je poškození opravdu malé. Myslí se tím malé poškození nárazem, nikoliv houba nebo hniloba. Jablka vybíraná z trávy umyjte obzvlášť důkladně.

Mošt lze dochutit nebo dobarvit přidáním jiného ovoce, ale i zeleniny. Využít můžete jeřabin, arónie, rakytníku, ostružin, ze zeleniny červenou řepu nebo mrkev.

Mošt připravujte na přímou spotřebu nebo na uložení. Krátkou dobu vydrží mošt, do kterého se vložil kousek křenu. Mošty na uložení je lépe nechat usadit, vyčeřit je. „Kal“, který by v láhvi zůstal, může dát moštu pachuť myšiny. Mošty lze zamrazit nebo sterilovat.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio