Tipy a triky, jak a kdy vyndávat ze země cibulky jarních květin

1. červenec 2017

Když dětem začínají letní prázdniny, je správný čas na „dobývání“ cibulovin a hlíznatých rostlin, které na jaře kvetly. Narcisy, krokusy, ladoňky nebo drobné kosatce obyčejně přesazujeme po 3 až 4 letech, tulipány po 2 až 3 letech, hyacinty každoročně. Jak na to?

Cibulky, které budeme chtít vyjmout ze země, si raději označte v době, kdy ještě mají nad zemí zelené listy nebo stonky. Jakmile uschnou, špatně se hledají.

Zhruba na konci školního roku už nemají kořeny, kterými na jaře přijímaly vodu a živiny. A zároveň ještě nemají kořeny, kterými budou na novém místě kotvit a brát živiny z nového stanoviště až do příštího jara. Problém může nastat, pokud by byl suchý a teplý květen a začátek června.

Pokud by poté začalo vydatně pršet, mohlo by se stát, že kořeny se probudí dřív. Ale je na nás jestli je trochu poničíme a dáme cibulím nové stanoviště, nebo je necháme ze soucitu na stejném místě a ještě je pořádně přihnojíme.

A co se stane, když necháme cibulky v zemi dlouho? U tulipánů bude na místě spousta malých cibulek, které vytvoří jeden či dva listy. A to je na kvetení v příštím roce málo. Navíc tulipány zalézají do hloubky, špatně se hledají. Narcisy a hyacinty také vytvářejí mnoho menších, květu méně a méně schopných cibulí. Výjimkou jsou botanické či málo prošlechtěné odrůdy, které se naopak dávají třeba do trávníků natrvalo, takzvaně na zplanění.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.