Víte, kdy sklízet zeleninu? A kam a jak ji uskladnit?

Mrkev, petržel, pastinák a černý kořen můžeme nechat venku a vyrývat je dle potřeby - Foto:  pixabay.com

Mrkev, petržel, pastinák a černý kořen můžeme nechat venku a vyrývat je dle potřebyFoto:  pixabay.com

Některá zelenina snese mírné mrazíky, jiná musí do sklepa dost brzy. Jako první ze záhonu vycestují hlávkové čekanky, mangoldy, pekingské a čínské zelí nebo hlíznatý fenykl.

Počasí lépe odolává hlávkové zelí, kapusta, květáky, brokolice a celer. Mrkev, petržel, pastinák a černý kořen můžeme nechat venku a vyrývat je dle potřeby. Stejně tak zimní pór, růžičkovou a kadeřavou kapustu, lahůdkovou cibulku, topinambury. 

Pokud máme v zahradě hlodavce, venku raději nenecháme nic. Poškozené kousky a druhou jakost rychle zpracujeme. Nebo je uložíme na jiné místo, než ostatní zeleninu. A zkonzumujeme co nejdřív. Takovou „nic moc“ mrkev můžeme použít třeba do moštu. I mošt ovoněný celerem, petrželí, pastinákem je docela zajímavý. 

Způsoby uchování jsou různé. Někdy s balem (květák, brokolice, čekanky), jindy v písku, volně v lísce, v bedničce (zelenina kořenová, řepy, tuřín, vodnice, ředkve). Světlo není pro uskladnění podmínkou. Důležité je, aby se vlhkost prostředí blížila 100 % a teplota nule. 

Jak po horkém létě snížit teplotu ve vyhřátém sklepě? Větráním, zejména v noci, kdy už je chladno. Můžeme si pomoci i větrákem, spouštěným přes noc. Namáčením podlahy ve sklepě a odparem vody se také prostor ochladí. Zvýší se i vlhkost. Pro udržení vlhkosti můžeme ve sklepě umístit sud s vodou. Bude-li při napouštění hodně studená, pomůže s ochlazením sklepní místnosti. 

Autor:  Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Pořad: Zahrádkářské tipy  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: pátek 10:10  
 

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace