Zásady odebírání roubů ovocných stromů. Kdy se pustit do řezání?

8. prosinec 2017

V prosinci začněte s odběrem roubů na roubování v novém roce. Někteří lidé roubují takzvaně ze stromu na strom, rouby tak brzy neřežou. Proč byste se tedy měli do práce pustit právě teď?

Lepší je rouby odebrat v době, kdy ještě „spí“. Například peckoviny jsou už nyní připravené na jaro. Kdyby přišlo dlouhé období teplot nad 10 stupňů, začnou rašit a spějí ke kvetení. Stejně jako barborky. Každé krátké období oblev je trochu posune v rašení. A když se probouzejí, začínají dýchat. Pokud nařežeme rouby opravdu „spící“, vydrží v kondici vhodné k roubování až do doby, kdy stromy, ze kterých jsme je řezali, pokvetou.

Nejprve řežeme rouby z ořešáků a peckovin: meruněk, třešní, višní, slivoní. Jádroviny jsou k rašení méně citlivé, u nich nevadí, když budeme rouby odebírat až po Novém roce. Sledujeme počasí a hrozící mrazy. Kdyby měly teploty klesnout pod -15 stupňů, raději nařežeme rouby ze všech stromů už před nástupem silných mrazů.

Uskladnění roubů

Rouby můžeme zapíchnout nebo zarýpnout do země, asi 5 cm hluboko za kmenem stromu, aby je chránil před sluncem. Další možností je uložení roubů do chladného sklepa, do vlhkého písku. Kdo může, uloží rouby do chladničky, zabalené do vlhkých novin a igelitového sáčku, do nejchladnějšího místa.

Kdy roubovat

První rouby se užijí v lednu na „roubování v ruce“. V únoru je používáme při roubování venku, způsoby vhodnými pro období bez mízy (plátování, kozí nožka, do rozštěpu...). A na jaře, za mízy, takzvaně za kůru. Poradí odborníci, literatura nebo internet.

Kdo rouby neřeže, zkontroluje zahradu

Obejděte zahradu, zkontrolujte, jestli nemáte v plotě díru, kterou by se mohl dovnitř dostat zajíc. Na volných plochách překontrolujte ochranu proti okusu. Pokud nastýláte ke stromkům mulč a je pod nimi ve vyšší vrstvě, raději ho rozhoďte na trávník, aby se v něm neuhnízdily myši a neokousaly kořeny stromků.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio