Péče o pacienty ve Středočeském kraji je ohrožena

30. prosinec 2005

Konkrétně se jedná o více než 700 000 pacientů, kteří jsou pojištěni u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nemocnice v Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi a Benešově totiž nemají prodlouženou smlouvu s touto pojišťovnou.

Nemocnice přitom podle hejtmana středočeského kraje Petra Bendla podaly žádost o výběrové řízení včas. Ministerstvo zdravotnictví jednání komise zrušilo a přesunulo na první čtvrtletí příštího roku. Jak řekl středočeský hejtman Petr Bendl, od 1. ledna 2006 to znamená, že v těchto nemocnicích budou ošetřeni pouze pojištěnci jiných pojišťoven. Klientům VZP bude poskytnuta zdravotní péče pouze v akutních a neodkladných případech, plánované operace či preventivní prohlídky si budou muset zaplatit sami nebo hledat jinou nemocnici v jiném kraji.

Hrozí také to, že některé specializované obory nebudou středočeským pacientům pojištěným u VZP v kraji k dispozici. Jak vysvětlila zdravotní rada Středočeského kraje Markéta Hellerová, týká se to oddělení ORL, dětské chirurgie a kožního oddělení. Tato oddělení jsou v současné době pouze ve zmińovaných nemocnicích. Za tuto situaci může podle hejtmana Petra Bendla ministerstvo zdravotnictví a nucený správce VZP. Hejtman proto vyzval premiéra Jiřího Paroubka k rychlému jednání. Ministerstvo zdravotnictví se k celé záležitosti vyjádří v odpoledních hodinách.

Spustit audio