Moskvané nadšeně lyžují pod křídly draka

Také patříte k těm, koho přestaly bavit brusle, saně a další klasické zimní radovánky? Moskvané se rozhodli nudě a únavě z dlouhé zimy čelit akcí, a to přímo adrenalinovou – sportem zvaným snowkiting. Zábava, která má ve světě milióny příznivců, zažívá boom přímo uvnitř miliónového města. Co vlastně obnáší, se vydáme zjistit přímo na zamrzlou řeku, která se vine centrem ruské metropole.

Stojím na řece Moskvě uprostřed ruské metropole a kolem mě se vznáší zhruba 25 nebo možná 30 barevných křídel, pod kterými lidé lyžují – na lyžích, ale i na snowboardu. Někteří teprve trénují. Okolo nás jsou paneláky, ale pro všechny přítomné sportovce je to zjevně příležitost, jak si aspoň na chvíli oddechnout od miliónového velkoměsta.

Jak mi vysvětluje 35letý Nikolaj, pro příznivce snowkitingu je tohle místo na zamrzlé řece ideální. Dojedete sem rychle a pohodlně klidně i metrem. Pak už jen stačí nasadit lyže nebo snowboard a rozbalit kite neboli obřího barevného draka, který – když fouká – vás potáhne kupředu s větrem o závod.

„Je tu parádně. To víte, hory tady v Moskvě nemáme, tak jezdíme, kde se dá – na řece nebo na polích za městem. Schází se tu příjemná skupina lidí, kteří chtějí být aktivní a ze života něco mít – včetně starší generace,“ říká další jezdec Arťjom a přivolává jednoho z kolem svištících kolegů.

Šestapadesátiletý Vladimir mi prozrazuje skrze tlustou šálu, že tomuhle sportu úplně propadl, a to v zimě i v létě. Zahodil lyže, dal sbohem windsurfingu a posledních šest let už se vozí výhradně za obřím drakem.

<p><iframe title="YouTube video player" width="610" height="488" src="https://www.youtube.com/embed/nLnDNxt4PsU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

„Sjezdové lyžování už mě úplně přestalo bavit. Tím spíš, že tady kolem Moskvy máme jen samou rovinu,“ směje se v ledovém vichru penzista Vladimir a dodává, že největší zábava zdaleka není jezdit tam a zpátky, ale skákat a nechat se větrem nést vysoko nad zem. K tomu jsou ovšem, jak Vladimir podotýká, potřeba roky tréninku.

A tak zatímco se 21letá studentka Aňa během své první lekce teprve snaží vymotat ze zapletených dlouhých provázků malého cvičného dráčka, její instruktor a zároveň šéf místní školy snowkitingu, další Vladimir, mi potvrzuje, že právě skoky jsou hlavním důvodem, proč se většina příznivců kitingu tomuto sportu věnuje.

„Pocit, jaký máte, když vyskočíte a letíte, je nepopsatelný. Dokáží to samozřejmě až zkušenější jezdci, kteří zvládnou mít pohyb pod kontrolou a zbytečně neriskují ve velkém větru. Ten zážitek je však důvodem, proč tenhle sport stojí za to,“ vysvětluje mi 25letý Vladimir, který pověsil na hřebík zaměstnání technického inženýra a vrhnul se do skákání a létání za drakem na plný úvazek.

Jak dodává, odměnou jsou pro něj ani ne tak peníze, jako spíš hodiny strávené na čerstvém vzduchu ve společnosti stejně naladěných lidí, kteří si váží volného prostoru, svobodného pohybu a přírody. Třeba i na malém kousíčku 12miliónové megapole.

Kitingu zasvětil svůj život také David, host sobotního Zápisníku zahraničních zpravodajů. Před 20 lety se v zahraničí s tímto sportem seznámil poprvé, a když se asi před jedenácti dvanácti lety začal dostávat i k nám, využil příležitost a zkusil let za drakem také. „V tuto chvíli je to především móda, ale jsou lidé, kteří jsou takzvaně srdcaři a pro tento sport žijou. Stejně tak jsou i lidi, kteří ho používají jen na zpestření dovolené,“ říká. Kde se dá kiting provozovat v Česku a je možné spatřit nadšence s drakem i v české metropoli? Jak náročný je to sport a kolik lidí se mu u nás věnuje? Také na tyto otázky odpovídal spoluvlastník firmy vyrábějící příslušenství ke kitingu v rozhovoru, který si můžete poslechnout ze záznamu.


Zvětšit mapu: Moskva, Rusko

autor: lek
Spustit audio