Fotografie krás podmořského světa pomohou nevidomým

7. březen 2016

Přední čeští i zahraniční fotografující potápěči se rozhodli podpořit sbírku Světluška, která pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým handicapem. Výstava Podmořský svět nabídne od 4. února až do 28. března na Staroměstské radnici v Praze k obdivu i ke koupi téměř dvě stě barevných velkoformátových fotografií.

„Světluška moc ráda přijala nabídku potápěčů, kteří se rozhodli přinést trochu světla a barev z hlubin moří a oceánů do světa nevidomých. Z výtěžku prodeje fotografií Podmořského světa bychom rádi podpořili i sportovní aktivity nevidomých ve vodě. Mezi ně patří například program Plaváček, ve kterém se učí plavat malé děti se zrakovým handicapem,“ řekl za projekt Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu jeho ředitel Přemysl Filip. Nevidomí s podporou Světlušky se však věnují třeba i windsurfingu nebo plavání na závodní úrovni.

Návštěvníci Podmořského světa se mohou těšit na velkoformátové fotografie žraloků, velryb, tajemných olihní i snově barevného mikrosvěta podmořského ekosystému. Každá fotografie je doplněna vysvětlujícím popiskem od přední znalkyně biodiverzity oceánu Martiny Karáskové. Zajímavostí je speciální sekce pro děti v 1. patře výstavních prostor Staroměstské radnice, kde budou menší formáty umístěny ve výšce dětských očí.

Podmořský svět je výstavou charitativní, jednotlivé fotografické obrazy budou na konci výstavy prodány nejvyšší aukční nabídce a veškerý výtěžek věnován sbírkovému projektu Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Expozice představí snímky sedmnácti autorů, kteří se tak nechtějí svými nejlepšími fotoúlovky jen chlubit, ale věnují je prospěšné věci. Od každé fotografie navíc vznikne jen jeden výtisk. „Všichni proto mají jedinečnou příležitost pořídit si unikátní originál a přitom udělat radost prostřednictvím Světlušky těm, kteří si nikdy krásu těchto fotek ze světa pod hladinou moří a oceánů nemohou vychutnat,“ vysvětlil Pavel Dupal, pořadatel akce a jeden z vystavujících fotografů.

Brány do Podmořského světa budou otevřeny 4. února – 28. března na Staroměstské radnici v Praze denně od 10–18 hodin. Vstupné činí 100 Kč pro dospělé a 20 Kč pro děti.

Vystavující fotografové: Kurt Amsler, Laurent Ballesta, Franco Banfi, Pavel Dupal, Henri Eskenazi, Werner Fiedler, Martina Karásková Balzarová, Petr Hůla, Richard Jaroněk, Jiří George Karbus, Aleš Kocourek, Tomáš Kotouč, Bohumír Kračmar, Václav Kříž, Jiří Řezníček, Uwe Schmolke, Lešek Smelík
Kurátorka výstavy: Veronika Souralová


Kontakt: Barbora Mocová
PR manažerka Světluška | Nadační fond Českého rozhlasu
mobil: 731 114 838 | tel.: 221 551 219
barbora.mocova@rozhlas.cz | www.svetluska.net


autor: Barbora Mocová
Spustit audio