Ke startu, připravit, čelovky nasadit! Stromovku znovu rozsvítí Noční běh pro Světlušku

11. duben 2016

Se symbolicky rozsvícenými čelovkami vběhnou příznivci Světlušky 14. dubna do pražské Stromovky. Pátý ročník charitativního běhu na podporu lidí s těžkým zrakovým handicapem odstartuje ve 21.00 maratonská legenda Pavel Kantorek. O hudební rozcvičku se postará od 20.00 kapela Jelen.

„Nezáleží na tom, zda jste rychlí anebo se pohybujete s rozvahou. Na Nočním běhu pro Světlušku patří záře reflektorů čelovek všem, kteří zaplacením startovného podpoří nevidomé na cestě k maximálně samostatnému životu plnému pestrých aktivit,“ zve na akci Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Světluška pro své příznivce připravila v Praze trasy dlouhé 2,5 km a 4,5 km, na kterou se vydají, se mohou rozhodnout až na místě. Doprovodný program nabídne masáže od nevidomých, pořízení památečních fotografií nebo vystoupení hudebníků nevidomého Radima Vojtka a Martina Deyla. Zájemci si budou moci vyzkoušet taky tzv. trasování, tedy běh se sportovcem se zrakovým postižením.

Poběží i kapela Jelen a známé osobnosti

O hudební rozcvičku se postará populární kapela Jelen. „Pořádně to i s publikem rozjedeme, protože hned po koncertu seskočíme z pódia a poběžíme také. Já osobně jsem už v létě potrénoval spolu s nevidomými na světluščím trojkole při akci Jedeme pro Světlušku, takže si troufnu i na delší trasu,“ říká frontman kapel Jelen Jindřich Polák.

Velký díl na přátelské atmosféře Nočních běhů pro Světlušku má mimo setkávání vidících a nevidomých běžců různých sportovních úrovní i skutečnost, že světluščí běh organizují bez nároků na honorář dobrovolníci Jakub Hereš a David Podhola. Mezi běžce s čelovkami se zařadí i kardiochirurg Jan Pirk, beachvolejbalistka Kristýna Kolocová, moderátorka Nora Fridrichová, herci Filip Cíl a Jan Maxián, moderátoři Jiří Chum a Jan Smetana a další známé tváře. Akcí plnou čelovek a běžců provedou z pódia moderátorka Lucie Výborná a sportovní komentátor Stanislav Bartůšek.

Pokud chcete běžet za zvýhodněné startovné, neváhejte se registrovat na www.behprosvetlusku.cz. Prvních 3500 přihlášených běžců dostane startovní balíček s čelovkou a sportovní taštičkou. Zaplatit plné startovné je možné hotovostně i bezhotovostně také přímo na místě před startem.

Vloni se na pražském Nočním běhu pro Světlušku vybralo přes 1,9 milionů korun. Spolu s brněnským během se pak výsledná částka vyšplhala na 2 142 000 Kč.

Pro Světlušku se s čelovkami poběží i v Brně a nově v Jihlavě
Brněnský Noční běh pro Světlušku se uskuteční 21. dubna v parku Lužánky, kde zahraje kapela The Glass Onion a běžce přijdou podpořit třeba herec Zdeněk Junák nebo elitní běžec Jiří Homoláč. Světluška letos poprvé zalétne také do Jihlavy, která má kromě premiéry i další unikát. Trasa povede 28. dubna z amfiteátru přes noční zoologickou zahradu. Oba běhy budou startovat ve 21.00.

Sledujte novinky na webu www.behprosvetlusku.cz, www.svetluska.net nebo FB Světlušky.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio