Křest a autogramiáda Kalendáře pro Světlušku 2016

25. listopad 2015

Světluška pokřtila v úterý 24. listopadu Kalendář pro Světlušku 2016. Autorkou kalendáře je brněnská malířka a autorka kresleného humoru Marie Plotěná. Kmotrou kalendáře se stala Marie Retková. Moderace se ujal Vladimír Kroc.

Marie Plotěná vysvětlila, proč se rozhodla Světlušku a nevidomé podpořit

"Kdysi o jedné letní noci v husté noční tmě nám světlušky – svatojánští broučci pomohli nalézt cestu k chatě, kde jsme trávili dovolenou. Bylo to na Vranovské přehradě a my jsme si vyjeli večer na loďce hodně daleko. Před tím byla velká bouřka, z vody stoupala mlha a páry, nikde žádné světlo, všude ticho, nebyly vidět žádné obrysy. Málem jsme se ztratili. Stěží jsme při cestě zpět rozpoznávali břeh a hledali náš přístavní ponton. Poznali jsme jej jakoby zázrakem. Cestu k chatičce hustým stromovím nám usnadnily světlušky. Jako malé lucerničky se vznášely právě v místech, kde byl průklest a úzká, nepatrná pěšinka.

Když mne oslovila agentura Antipol s návrhem udělat kalendář pro Světlušku s mými obrazy, potěšilo mne to. Již v samotném názvu má Světluška zakódované světlo. Ve světle chodíme a vidíme. Je v něm bezpečí. Kdo se pohybuje potmě snadno padá. Vždycky když na ulici potkám někoho, kdo je zrakově postižen, v duchu před ním musím smeknout. Uvědomím si, že jeho svět je plný omezení a neviděných překážek. Každý cítíme, že bychom takovým lidem měli pomoci, být alespoň na chvíli jejich očima, světlem. Jsem ráda, že existuje sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením pomáhá. Fandím mu, stejně jako fandím jeho přispěvatelům a hlavně těm, kterým je jeho pomoc určena. Jsem ráda, že tentokrát mohu i já svými obrazy v kalendáři přispět dobré a prospěšné věci," řekla výtvarnice Marie Plotěná

Marie Plotěná podepisovala četným zájemcům zakoupené kalendáře, které jsou plné barevných reprodukcí plasticky působících drásaných pastelů. Kmotra Kalendáře por Světlšuku 2016 Marie Retková popřála kalendáři a všem, kteří si jej zakoupí a přispějí tak do sbírky Světluška, úspěšný a šťastný rok 2016. Také moderátor akce Vladimír Kroc zdůraznil, že velký nástenný kalendář stojí pouze 150 Kč a kupujícímu po celý rok připomíná, že pomohl Světlušce rozsvítit Svět nevidomých.

Kalendář je k dostání v knihkupectvích po celé České republice. Jejich seznam naleznete zde.

Světluška nabízí kalendáře svým příznivcům už osmým rokem, projekt přinesl za ta léta do sbírky už více než 1 milion korun. Mezi dřívější autory Kalendáře pro Světlušku patří Jiří Trnka, Naděžda Kotrčová, Oldřich Jelen, Josef Čapek, Barbara Issa Wagnerová, František Tichý a Alois Mikulka.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio