Křišťál pro Světlušku zazáří na Dyzajn marketu Zima

10. prosinec 2015

Dyzajn market Zima se o víkendu 12.–13. prosince ponese v duchu pomoci druhým. Ve spolupráci se Světluškou Dyzajn market připravil projekt, který rozsvítí piazzetu Národního divadla – vánoční Křišťál pro Světlušku a doprovodný program obohacený o vystoupení hned několika nevidomých umělců.

Světluška je sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá lidem, kteří nevidí nebo vidí velmi špatně, žít smysluplný život a cítit se užiteční. Nyní v tom Světlušce mohou pomoci spolu s Dyzajn marketem i návštěvníci, a to nejen koupí skleněného Křišťálu pro Světlušku.

Ruku k dílu se totiž rozhodla přiložit i většina designérů, kteří přislíbili přispět 1% ze svých výdělků. Dyzajn market Zima věnuje zase Světlušce zisk z prodeje své limitované kolekce Limitovka. “Všechny peníze, které utratí návštěvníci v našem stánku s Limitovkou, darujeme Světlušce. Myslíme si totiž, že Vánoce jsou od toho, abychom obdarovali naše blízké i vzdálenější, a tím dali dárek taky sobě, protože ten pocit je dárkem k nezaplacení,” říká Terezie Tunková, zakladatelka Dyzajn marketu.

Křišťály pro Světlušku jsou nádherné vánoční ozdoby z českého skla, které pro Světlušku vyrábí lidé s těžkým zrakovým handicapem ve středisku pro nevidomé v Praze na Dědině. Dávají nový tvar drobným křišťálovým ověsům, které zůstávaly bez užitku po výrobě luxusních svítidel. Nyní jsou křehké ozdoby s příběhem k dostání 12. a 13. prosince ve stánku Světlušky na Dyzajn marketu. „Jejich zakoupením přispějete do sbírky Světluška, ale také dáte nevidomým tvůrcům ozdob pracovní příležitost a pocit, že jejich úsilí má smysl,“ doplňuje Přemysl Filip, ředitel Světlušky Nadačního fondu Českého rozhlasu.

V sobotu 12. prosince předvede modely českých návrhářek Terezy Otáhalíkové a Shiu Terezy Havránkové nevidomá modelka Kateřina Gůrová. Nevidomí hudebníci Barbora Janová a Mirek Orság vystoupí v 16:30 a v 17:20 nehledě na zrakový handicap rozehrají piazzetu Národního divadla Lucie Chrápavá a Jakub Slezák.

Dyzajn market Zima se uskuteční 12. - 13. a 20. prosince na piazzetě Národního divadla. Dyzajn market je největší výběrová open-air prodejní výstava autorské tvorby v České republice. Vstup na akci je zdarma a bez bariér.


Poděkování partnerům Světlušky Nadačního fondu Českého rozhlasu

Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky, hlavnímu partnerovi společnosti HERBADENT a Nadaci Vodafone Česká republika, která je partnerem pro technologie. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 15 lety založil a je jeho velkou oporou.

Projekt Křišťál pro Světlušku by nemohl vzniknout bez usilovného zapojení Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Dědina o.p.s. a laskavé pomoci společností Preciosa Lighting.

Světluška děkuje za možnost prodávat vánoční křišťály Sdružení Nového Města pražského a OC Letňany, OC Forum Liberec, OC Fontána Karlovy Vary, OC Silesia Opava, OC Galerie Ostrava a Dyzajn marketu.

Projekt Křišťál pro Světlušku dále podpořil Kralupol, Osram, JJ Rentcar, Czech Tourism, Prague City Tourism.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio