Netradiční klasika? SOČR a hvězdy pro Světlušku

9. prosinec 2016

Přední osobnosti klasické hudby spolu s nevidomými umělci rozsvítí pro Světlušku 27. února Obecní dům v Praze. Na pódiu zazáří houslista Václav Hudeček, violistka Jitka Hosprová nebo kytarista Lubomír Brabec. Spolu s nimi vystoupí nevidomý multiinstrumentalista Mário Bihári, excelentní nevidomá klavíristka Ráchel Skleničková a vycházející hvězda, nevidomá flétnistka Eva Blažková. To vše za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a pod vedením dirigenta Radka Baboráka.

„SOČR v letošní sezoně oslavuje 90. jubileum a my jsme si řekli, že chceme vedle abonentních koncertů nabídnout lidem ještě něco navíc. A tak jak SOČR patří k rozhlasu, tak i Světluška patří k rozhlasu. Proto jsme přišli s ideou uspořádat koncert SOČRu pro Světlušku, oslovili přední české interprety a zároveň nabídli talentovaným nevidomým umělcům, aby si se SOČRem zahráli. Všichni se tedy potkají na jednom pódiu a všichni se společně budou podílet na dobré věci,“ vysvětluje Jakub Čížek, ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Všichni účinkující vystupují bez nároku na honorář. Výtěžek ze vstupného putuje do sbírky Světluška na pomoc lidem s těžkým zrakovým handicapem. „Světluška tak bude moci podpořit třeba i rozvoj hudebního talentu nevidomých a slabozrakých. Přispěje jim nejen na hudební nástroje, ale také na přepis not do Braillova notopisu. Svou návštěvou koncertu tak třeba přispějete ke zrodu nové hvězdy klasické hudby, jakou je již dnes Ráchel Skleničková, úspěšná sólistka Pražského jara, říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který sbírkový projekt Světluška organizuje.

Na koncertě SOČR a hvězdy pro Světlušku zazní známé melodie od Mozarta, Beethovena, Webera, Čajkovského a také překrásné Adagio z Aranjuezského koncertu Joaquína Rodriga. Zajistěte si včas vstupenky, které budou v předprodeji v síti ColloseumTicket nebo potěšte své blízké netradičním vánočním dárkem.


Ilona Topolová
brand manager, Symfonický orchestr Českého rozhlasu Vinohradská 12 | 120 99 Praha 2 tel.: 221551501 | mobil: 601594618 e-mail: ilona.topolova@rozhlas.cz | www.rozhlas.cz


Světluška děkuje svým partnerům, bez nichž by se koncert nemohl uskutečnit:
Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky a společnosti HERBADENT, hlavnímu partnerovi Světlušky. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 15 lety založil a je jeho velkou oporou.

Koncert vznikl díky úsilí Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který přišel s původní myšlenkou, byl schopen přesvědčit k vystoupení všechny účinkující a stojí za hudební dramaturgií celé akce. Světluška děkuje za poskytnutí prostor také Obecnímu domu.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio