Nový rekord: Nočních běhů pro Světlušku se letos zúčastnilo přes 7000 lidí

10. květen 2018

Celkem 2,8 milionu korun se vybralo na startovném při letošních Nočních bězích pro Světlušku. Padl tak rekord jak v počtu účastníků, tak ve vybrané celkové částce. Výtěžek půjde na pomoc lidem s těžkým zrakovým postižením.

Už v pěti městech se letos běžel Noční běh pro Světlušku na pomoc nevidomým. K Praze, Brně, Olomouci a Jihlavě přibyla nově ještě Plzeň. „Jsme rádi, že popularita těchto akcí neustále roste. Letos jsme ve všech městech překonali dosavadní rekordy, celkem se zúčastnilo přes 7000 lidí. Částečně to určitě bylo dáno i počasím, které nám letos mimořádně přálo, oproti loňsku bylo teplo a ani jednou jsme nezmokli, říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který Noční běh pro Světlušku organizuje.
Výtěžek ze série nočních běhů použije Světluška na podporu lidí s těžkým zrakovým handicapem. Minulého ročníku se zúčastnilo 6500 běžců a vybralo se téměř 2,6 milionu korun. S běháním potmě začala Světluška před šesti lety v Praze, poté se projekt začal šířit i do regionů.
Nočními běhy aktivity Světlušky nekončí. Už 19. května zastaví před Českým rozhlasem dnes už veřejnosti známý černý autobus s Kavárnou POTMĚ, kde si zájemci mohou vyzkoušet, jaké to je, nechat se obsloužit nevidomými kavárníky. Následně vyjede i do regionů, turné zakončí 16. září v Jičíně. Kromě toho bude Kavárna POTMĚ stát od 4. do 21. června na náměstí RepublikyvPraze. Vyvrcholením letošního ročníku sbírky pak bude podzimní benefiční koncert Světlo pro Světlušku.Ten se bude konat20. říjnaaživě ho bude vysílatČT1iČeskýrozhlas.
Po celý rok mohoutakélidé přispět prostřednictvím zaslání DMSnačíslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA 30 nebo pro dlouhodobou podporu ve tvaru DMS TRV SVETLUSKA 30 (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS).Přispět lze taképřevodem peněz přímo na účet Nadačního fondu Českého rozhlasu.