Pražskou Stromovku rozzáří již třetí ročník Nočního běhu pro Světlušku

23. duben 2014

Pokud jste si loni nechali ujít druhý ročník charitativního nočního běhu, letos byste měli rozhodně přijít. Neopakovatelnou atmosféru noční Stromovky, kterou prolétne roj tisíců symbolických "světlušek" lidí s čelovkami, si můžete užít jen jednou v roce. V úterý 29. dubna 2014 se proto opět setkáme na startu této jedinečné akce, na již 3. ročníku Nočního běhu pro Světlušku.

Po úspěchu druhého ročníku charitativního běhu pro Světlušku, kterého se zúčastnilo téměř dva tisíce lidí a podařilo se vybrat neuvěřitelných 750 tisíc korun, je zde už třetí ročník. Akce s názvem Noční běh pro Světlušku zprostředkuje kromě dobrého skutku a finančního výtěžku také jedinečný zážitek. Magická atmosféra běhu, při kterém prolétnou večerní pražskou Stromovkou tisíce čelovek, tak symbolizuje motto celé akce. A sice, že i běhat ve tmě má smysl.

Již tradičně bude na výběr ze dvou variant délky trasy - 3 nebo 5 kilometrů. Vítán je každý, i ten, kdo si bude chtít trať jen projít a není zrovna příznivcem běhu.

Charitativní startovné je 450 Kč a celý výtěžek je určen Nadačnímu fondu Českého rozhlasu do sbírky Světluška na pomoc nevidomým a lidem s těžkým zrakovým postižením. Pro prvních 1000 zaregistrovaných účastníků je připraveno originální tričko a čelovka zdarma, registrační stánky budou otevřeny od 18.30 hod. "Nově budou mít návštěvníci akce pro větší pohodlí možnost platby kartou,"říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, a dodává: "Do budoucna se chceme zaměřit na větší propojení s moderními technologiemi, které usnadňují život vidícím i nevidomým."

A jak vnímají letošní ročník běhu ti, kteří před 2 lety přišli za Světluškou s tímto úžasným nápadem? "Běh pro Světlušku je pro nás stále obrovská výzva. Baví nás překonávat dosažené cíle. Proto si přejeme, aby letošní 3. ročník přinesl Světlušce ještě více finančních prostředků na pomoc nevidomým. Věříme, že překonáme milionovou hranici a že na startu přivítáme aspoň 3 tisíce nadšenců, pro které má běh potmě také smysl," říkají Jakub Hereš, David Podhola a Martin Skála.

Na co se můžete v rámci letošního běhu těšit? Už od 18.45 hodin ožije přilehlé pódium, na kterém se představí řada hudebních umělců včetně talentovaných nevidomých, známí herci a sportovci. Přivítáme skupiny Eddie Stoilow a Republic of Two, herce Davida Novotného, Pavla Nového, Terezu Voříškovou, Martina Krause, herce a komika Lukáše Pavláska, kajakáře Vavřince Hradilka, běžkyni na lyžích Evu Vrabcovou-Nývltovou, moderátory Lucii Výbornou a Vladimíra Kroce a další. Mnozí z nich se na startu běhu, který je plánován na 21 hodinu, postaví i jako doprovod nevidomých sportovců. V roli startéra, který běh odpočítá, se představí zlatá olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková.

"Je super, když se něco dělá na plný pecky a z téhle akce to je cítit. Proběhla jsem se noční Stromovkou už vloni, atmosféra neměla chybu. Těším se i letos, i když kvůli kotníku nepoběžím. Ale i pohled na obrovský roj běžících čelovek je bezvadnej. Tato akce má smysl a ráda ji podpořím," říká Eva Samková.

Počítat můžete s převlékacím stanem, úschovnou Vašich osobních věcí a drobným občerstvením. Sraz účastníků závodu i registrace budou probíhat u vstupu do parku Stromovka, vedle hlavní brány Výstaviště.

Program:

18:30 20:45 registrace účastníků

18:45 zahájení doprovodného programu

21:00 start běhu

23:00 ukončení akce

Facebooková stránka akce
Web akce
Video upoutávky


PODĚKOVÁNÍ: Světluška děkuje hlavnímu partnerovi běhu, ISOSTAR, který se zapojil už do loňského ročníku. Finančním darem přispěl také letos a navíc přislíbil podporu na další 2 roky. Další prostředky pak ISOSTAR věnuje Světlušce z prodeje speciální edice sportovních lahví s tématikou Nočního běhu pro Světlušku.

"Hlavní partnerství na Běhu pro Světlušku je pro nás vyvrcholením dlouhodobé strategie respektující náš slogan, že Isostar je pro malá i velká vítězství, což znamená, že nepodporujeme jen profesionální sportovce, ale také ty lidi, pro které díky jejich handicapu je již samotná účast na sportovních soutěžích velkým osobním vítězstvím. Je nám potěšením, že jsme mohli přispět Světlušce na dobrou věc a že můžeme všem běžcům nabídnout kvalitní občerstvení v průběhu celého večera," uvedl Petr Čáp, jednatel společnosti ESATRADE, která značku zastupuje.

Děkujeme samozřejmě i všem ostatním partnerům a dobrovolníkům, kteří se na běhu podíleli a bez jejichž pomoci bychom ho vůbec nemohli uskutečnit.

Zvláštní poděkování pak patří panu Zdeňku Svěrákovi za speciální slova, která napsal na míru Nočnímu běhu, a panu Petru Skoumalovi za nestárnoucí melodii, kterou pro radiospot na běh nazpíval Matěj Ruppert.

Spustit audio