Světlušky čelovkovité vyběhaly pro nevidomé 2,4 milionů korun

2. květen 2016

Noční běh pro Světlušku letos rozzářil v dubnu Prahu, Brno a Jihlavu. Čelovku si symbolicky nasadilo více než 5, 2 tisíce účastníků. Na projekt pomáhající lidem se zrakovým handicapem putuje 2,4 milionů korun.

„Rekordní výtěžek pomůže stovkám nevidomým plnit si své sny. Velký dík náleží všem běžcům, dobrovolníkům, účinkujícím a partnerům, bez nichž by na to Světluška byla sama,“ řekl za světluščí tým Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který sbírku Světluška organizuje.

V Praze, Brně i Jihlavě běželi vidící po boku s nevidomými. Celkem se jich na startu třech Nočních běhů pro Světlušku sešlo přes 5,2 tisíce. Běžcům před i po sportovním výkonu přišlo vhod občerstvení od generálního partnera Nočních běhů pro Světlušku, společnosti Isostar „Moc mne těší fakt, že může Isostar pomáhat těm lidem a sportovcům, kteří to nejvíce potřebují a pro které je každý pohyb vpřed překonáním sama sebe. O to více mně těší, že v tom nejsme sami, kdo pomáhá, ale i tisíce dalších lidí, kteří přichází běhat pro Světlušku a dokazují tím, že jim nejsou lhostejné osudy lidí s hendikepem,“ vysvětlil za Isostar Petr Čáp, majitel zastoupení značky v ČR.

Noční běh pro Světlušku se koná s podporou Isostar

Magickou atmosféru zářících běžců, si nenechali ujít ani zástupci nového světluščího běžeckého parťáka, firmy Hannah. „Účast na Nočním běhu pro Světlušku bylo pro Hannah velkým zážitkem. Spolupráce naší značky a Světlušky, obzvláště právě Nočního běhu, je logický propojením – Hannah vyrábí produkty pro různé outdoorové aktivity a Noční běh pro Světlušku bezesporu je zajímavou outdoorovou disciplínou. A pokud v tom můžeme pomoci na správném místě, kde je to třeba, tak o to víc nás spolupráce těší a jsme za to rádi. Vidět ten světelný „řetěz“, který se táhne parkem, bylo fakt super,“ prozradil Martin Kalaš, manažer Vývoje a Marketingu Hannah.

Noční běh pro Světlušku nově podpořila firma Hannah

Nejprve Světlušky vyhnaly tmu z pražské Stromovky

Ve čtvrtek 14. dubna se rozsvítila svitem čelovek pražská Stromovka, kde už se pro Světlušku běželo po páté. Letos pomáhala se svoláním všech příznivců Světlušce kapela Jelen, kterou na pódium přilákal vábič jelenů Josef Kapras. Magickou atmosféru si nenechaly utéct ani známé osobnosti. beachvolejbalistka Kristýna Kolocová, kardiochirurg Jan Pirk, moderátorka Nora Fridrichová, moderátor Jan Smetana, herec Jan Maxián. V cíli na všechny vyčkal a ke sportovnímu výkonu jim blahopřál herec Filip Cíl. Možnost vyzkoušet si trasování, tedy vést nevidomého běžce bezpečně tratí, využila také moderátorka Renata Czadernová: „Díky skvělému parťákovi Tomášovi do toho s nadšením půjdu i příští rok. Delší trasa nám utekla raz dva, protože jsme si měli celou dobu o čem povídat. Nevidomého Tomáše letos čeká maturita, tak mu držím palce, aby dopadla stejně dobře, jako náš běh.“

Trasování si vyzkoušela i moderátorka Renata Czadernová

Energií sršící moderátorská dvojice ve složení Lucie Výborná a Stanislav Bartůšek společně vyzpovídala celou řadu sportovců i umělců se zrakovým handicapem mezi nimi talentovanou atletku Mirku Sedláčkovou, plavce Miroslava Smrčku, horolezce Jana Říhu, běžce Jana Bauera a Ondřeje Zmeškala, kteří se chystají zdolat v květnu maraton na Velké čínské zdi. Publikum pozitivně naladili hudebníci Martin Deyl s nevidomým Radimem Vojtkem. O ztuhlé svaly běžců se postarali nevidomí maséři z organizací Novida a Mathilda. Záři světluščích čelovek už tradičně napomohly desítky dobrovolníků v čele s Jakubem Herešem a Davidem Podholou.

O monumentální start běhu téměř čtyř tisíc světlušek čelovkovitých se po koncertu kapely Jelen postarala maratonská legenda Pavel Kantorek a rychlé tempo běhu udal bubnováním Tokhi & the Groove Army.

Světluščí světelný roj se prohnal Lužánkami

Světluška v běžeckém se po druhé objevila i v Brně. Dlouhý světelný had vyniknul na klikaté trati Lužánkami 21. dubna. Roli traséra si zde prvně vyzkoušel elitní český běžec Jiří Homoláč. Běh odstartoval brněnský patriot a fotbalista Petr Švancara s hercem Zdeňkem Junákem. Před startem o běžce pečoval tým masérů ze společnosti Nevidomí maséři s.r.o. Na pódiu zářil moderátor Jiří Kokmotos. O muziku se postaralo duo hudebníků se zrakovým handicapem ve složení Lucie Chrápavá a Jakub Slezák. O tom, že rybáři sice většinou vyžadují klid a ticho, ale na světluščí akci to umí pořádně rozjet, přesvědčil přítomné nevidomý rybář a hudebník Pavel Kubíček. Po něm převzal hudební štafetu Beatles revival The Glass Onion. V Brně s organizací Světlušce významně pomohla agentura Up Brand Activation.

Běžci s čelovkami rozsvítili pro Světlušku prvně i Jihlavu

Lahůdku na závěr si připravila 28. dubna Světluška pro svoji běžeckou premiéru v Jihlavě. Trasa běhu vedla přes noční zoologickou zahradu. Už u pódia se však mohli přítomní seznámit s dinosaurem z Rodinného centra Robinson, které Světlušce s organizací zdejšího běhu velmi pomáhalo. O tom jak se žije nevidomým v Jihlavě a okolí informovala přítomné ředitelka Tyflocentra Jihlava Iveta Bělovová Dolejší.

Na delší trať se vydal v doprovodu herce Josefa Kundery z Horáckého divadla Jihlava nevidomý běžec Ondřej Zmeškal. I další členové hereckého souboru, konkrétně Lenka Schreiberová a Ondřej Šípek, ukázali, že se umí svižně pohybovat nejen po divadelních prknech. Ani v Jihlavě nebyli příznivci Světlušky ochuzeni o možnost nechat se namasírovat. Dokonce mohli srovnávat masérské dovednosti Sandry Šimkové s nevidomým masérem Robertem Kotrbou. Moderátorem večera byl Robin Šalamon. Energii dodával swingový orchestr Zatrestband a roli startéra se ujal král koruny Himálaje horolezec Radek Jaroš.

Běhat ve tmě má smysl i v roce 2017

Světluška plánuje noční běh v Praze, Brně i Jihlavě zopakovat v dubnu 2017.
Fotografie z jednotlivých Nočních běhů pro Světlušku na www.behprosvetlusku.cz.

A teď si dáme kávu

Autobusová Kavárna POTMĚ se vydává na svou pouť Českou republikou 17. května.


Kontakt:
Barbora Mocová
PR manažerka Světluška | Nadační fond Českého rozhlasu
mobil: 731 114 838 | tel.: 221 551 219
barbora.mocova@rozhlas.cz | www.svetluska.net


Poděkování partnerům
Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky, hlavnímu partnerovi společnosti HERBADENT a dále Nadaci Vodafone Česká republika, která je partnerem pro technologie. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 15 lety založil a je jeho velkou oporou.
Noční běh pro Světlušku by nemohl existovat bez laskavé pomoci společnosti Isostar a Hannah. Světluška děkuje za mediální partnerství Českému rozhlasu a České televizi. Světluška by se neobešla také bez zapojení velkého počtu dobrovolníků a firem, které se rozhodly projekt podpořit.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio