Vyhlášení výběrového řízení na poskytnutí nadačních příspěvků ze sbírky Světluška

15. září 2017

Nadační fond Českého rozhlasu vyhlašuje výběrové řízení na poskytnutí nadačních příspěvků ze sbírky Světluška neziskovým organizacím, které pomáhají lidem s těžkým zrakovým postižením. Uzávěrka pro podání žádostí o nadační příspěvek je 31. října 2017

O rozdělení finančních prostředků, které byly shromážděny na sbírkovém kontě Světlušky, rozhodne komise nezávislých odborníků. Jednání o výši finanční podpory jednotlivým projektům proběhne v lednu 2018 po podrobném posouzení všech přijatých žádostí. Žadatelé o nadační příspěvek budou o výsledcích grantového řízení informováni písemně nejpozději 28. února 2018.

O nadační příspěvek ze sbírky Světluška v rámci tohoto výběrového může požádat nezisková organizace poskytující lidem s těžkým zrakovým nebo zrakovým kombinovaným postižením služby na území ČR nebo případně i jiná právnická osoba, pokud tak bude výslovně uvedeno.

Žádost o nadační příspěvek je možné předložit v rámci těchto oblastí:

  • služby pro rodiny dětí s těžkým zrakovým nebo zrakovým kombinovaným postižením (terénní služby a ambulantní programy zaměřené na podporu rodiny a rozvoje dítěte, stimulaci zraku, komunikace a pohybového vývoje)
  • individuální potřeby rodin dětí s těžkým zrakovým nebo zrakovým kombinovaným postižením (osobní a pedagogická asistence pro děti integrované do běžných škol, přepis učebnic do bodového písma, speciální školní hmatové pomůcky, asistence při zájmových aktivitách apod.)
  • speciální zdravotní, kompenzační a rehabilitační pomůcky
  • vodící a asistenční psi
  • asistenční a průvodcovské služby
  • výuka prostorové orientace, nácvik sebeobslužných činností, speciálních dovedností a používání náročných kompenzačních pomůcek
  • vybavení chráněných dílen a bydlení
  • rekvalifikační a vzdělávací programy, podpora pracovního uplatnění
  • podpora těžce zrakově postiženým studentům středních a vysokých škol
  • osvětové projekty zaměřené na problematiku zrakového postižení a propojování světa vidících a nevidících (publikační činnost, výstavy, semináře, načítání zvukových knih, audio popis filmů, apod.)
  • rozvoj hudebního talentu, kulturních a sportovních aktivit
  • pomoc v kritických životních situacích


Pro následující oblasti je výběrové řízení rozšířeno i o jiné právnické osoby, např. sociální podnik, příspěvková organizace, firmy a organizace, které výstupy projektu zpřístupní bez omezení jiným organizacím a veřejnosti ve formě open source softwaru nebo otevřených dat apod.

  • vývoj škálovatelných ICT řešení pro osoby se zrakovým postižením (vývoj mobilních aplikací, technologické inovace umožňující integraci a zvýšení kvality života osob se zrakovým postižením)
  • přenos existujících technologických řešení pro zrakově postižené ze zahraničí (příklady zahraničních projektů: Tech4Freedom, Bookshare.org, AudioNarativy na bázi mobilních aplikací atd.)
  • vzdělávací akce, workshopy pojednávající o společenských dopadech moderních ICT technologií relevantních pro zrakově postižené a hledající nové cesty jejich společensky prospěšného využití programy školení využití technologií pro zrakově postižené včetně pořízení vybavení (kurzy obsluhy kompenzačních pomůcek na bázi IT, rekondiční pobyty apod.)
  • využití dalších technologických inovací v organizaci pro zjednodušení, zrychlení a celkové zkvalitnění poskytování služeb lidem s těžkým zrakovým postižením

 

Nezisková organizace nebo případně i jiná právnická osoba se do výběrového řízení přihlašuje na základě předložení žádosti a projektu se strukturovaným rozpočtem. Struktura rozpočtu stanovená Nadačním fondem Českého rozhlasu je závazná. Aktuální formulář pro podání žádosti je ke stažení na webu www.svetluska.net v sekci Potřebuji pomoc.

O Světlušce
Světluška je dlouhodobý sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu založený na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla. Světluška pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením na jejich cestě k samostatnosti. Je oporou pro ty, které nelehký životní osud postavil před každodenní výzvu: znovu a znovu se učit životu ve tmě - bez pomoci jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů.

Rozdělení výtěžku sbírky
Hospodaření Světlušky je zcela transparentní a prověřené auditem. Pečlivě hlídaný výtěžek sbírky rozděluje grantová komise. Projekt byl zahájen v roce 2003 a dosud se podařilo shromáždit a rozdělit na přímou pomoc lidem s těžkým zrakovým postižením více než 130 milionů Kč.

Jak pomoci
Dárci mohou Světlušku podpořit kdykoliv v průběhu roku odesláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA 30 (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 29 Kč), nebo ve tvaru DMS TRV SVETLUSKA 30 (dlouhodobá měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS). Více na www.darcovskasms.cz. Sbírkové konto Světlušky "deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok. Pomoci můžete rovněž tak, že navštívíte některou z našich benefičních akcí. Pro odeslání finančního daru lze využít platbu prostřednictvím QR kódu umístěného na webových stránkách Světlušky www.svetluska.net.

V Praze 18. září 2017
Přemysl Filip
ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu


Andrea Dosoudilová
koordinátorka nadačních příspěvků
andrea.dosoudilova@rozhlas.cz
tel: 221 551 213

autor: Nadační fond Českého rozhlasu
Spustit audio